Световни квалификации: България води на Франция с 2:1

През 1986 година "лъвовете" и "петлите" заедно се класират за мондиала в Мексико

България изтегли много тежък жребии за световните квалификации за Мондиал 2018 в Русия. В една група сме с трите световни сили Франция, Хоандия и традиционният ни кошмарен съперник Швеция. Другите два отбора в група "А" са Беларус и Люксембург.


Безспорно най-интересни ще бъдат мачовете с Франция. Първата ни среща е във Франция на 7 октомври 2016 година. Втората е в София на 7 октомвври 2017 година.  Три път досега сме срещали "петлите" в световни квалификации. В две от тях ние се класираме за световни пъорвенства за тяхна сметка. В една не отиваме на Мондиал заради тях. И един път двата отбора излизаме от квалификационната група и се класираме заедно на световно първенство..

За участието на първото ни световно първенство през 1962 година в Чили сме заедно с "петлите". Четири години по-рано отборът на Пиантони, Комбен и Фонтен е завършил на трето място на световното в Швеция през 1958 година. Като в малкия финал "петлите" побеждават Германия с 6:3. На този мондиал в Швеция Жюст Фонтен постига рекорд, който е ненадминат и до днес, като отбелязва 13 попадения в един световен шампионат.

В световните квалификации за Мондиала през 1962 в Чили на французите не им върви срещу България. Двата отбора сме в група с Финландия. "Лъвовете" и "петлите" взимат по две победи срещу финландците. В директните двубои си разменяме по една победа. В Париж Франция побеждава България с 3:0. В София обаче България бие с 1:0 с гол на Христо Илиев-Патрата. На Франция головата разлика е далеч по-добра. Тогава обаче се гледат точките. А двата тима имат по 6. Стига се до бараж на "Сан Сиро" в Милано. На 16 декември 1961 година пред 35 000 зрители побеждаваме с 1:0 след гол  гениалния  21 годишен футболен магьосник на ЦСКА и националния тим на България Димитър Якимов-Митата.

За световното в Аржентина през 1978 година жребият отново среща България и Франция. На 9 октомври 1976 година в София двата отбора правят страхотен мач, който завършва 2:2. В края на мача, откъм сектор Г Христо Бонев изпуска дузпа, като бие покрай десния ъгъл на Баратели. Преди Зума да се нагърби с изпълнението на удара от бялата точка Панов и Войнов последователно се отказват да изпълнят дузпата.

Във Франция, като фолклор се носи какво казва тогава, починалият наскоро телевизионен коментатор Тиери Ролан за пресилено отсъдената дузпа в наша полза. Той извиква в ефир по адрес на шотландския съдия Фут "Господин Фут, вие сте мръсник!"

На 16 ноември 1977 на "Парк де Пренс" Франция бие България с 3:1. Голът за нас бележи лявото крило на Славия Чавдар Цветков. Така Франция отива на Мондиал в Аржентина.  

 

 

В квалификационната група за световното първенство в Мексико през 1986 година България е в една група с Франция, ГДР, Югославия и Люксембург. По онова време  Франция е действащ европейски шампион през 1984 година. В състава е магическото каре Мишел Платини, Ален Жирес, Жан Тигана и Луис Фернандес. В първата среща във Франция на 21 ноември 1984 година "петлите" ни побеждават с 1:0 след гол на Мишел Платини. На 2 май 1985 година в София смазваме с игра Франция и печелим с 2:0 след голове на Георги Димитров-Джеки и Наско Сираков. В крайна сметка двата отбора се класират на първите две места в групата с по 11 точки. Първи е Франция заради по-добрата голова разлика. Ние отиваме в Мексико като втори отбор.

За да се стигне до христоматийния 17 ноември 1993 година на "Парк де Пренс" когато с два гола на Свети Емил Костадинов, срещу един на Ерик Кантона, бием с 2:1 и отиваме в Щатите. Там ставаме четвърти в света. Първият мач на България с Франция от тези квалификации се играе в София на 9 септември 1992 година. Побеждаваме с 2:0.


През есента на 1993 последният ни домакински мач е с Австрия. Бием с 4:1 и всичко съжаляват,че след тази добра игра срещу австрийците нямаме никакъв шанс за Щатите. Прозорливият Димитър Пенев обаче не се отказва:"Не се знае нищо. Имаме мач с Франция в Париж"

Същата вечер, след  победата ни над Австрия, по-късно всичко щеше да отиде на кино, ако Франция бе победила Израел на "Парк де Пренс". Изенандващо обаче "петлите" губят с 2:3. Така се стига до историческият наш мач на "Парк де Пренс". Когато при 1:1 в края на мача Жинола бърка топката в нашата половина. И после идва знаменитата комбинация, която тръгва от Емо Кременлиев, минава през Краси Балъков и Любо Пенев, който фино поставя топката на крака на Емо. А той с ждроб под гредата препарира Бернар Лама и цяла Франция. През летните месеци на 1994 следва незабравимото американско лято за Пеневата чета и голмайсторът на мондиала Христо Стоичков.

 

Сега отново имаме мачове с Франция.  Наистина те нямат оня отбор от времено на Зинедин Зидан и сегашния им треньор Дидие Дешан, когато станаха световни шампиони през 1998 на "Стад дьо Франс" след победа на финала над Бразилия с 3:0. Два пъти се разписа с глава Зидан и един гол вкара Еманюел Пти.
Ние също сме много далеч от отбора от 1994 година на великия Христо Стоичков и компания водени от тогавашния вездесъщ треньор Димитър Пенев. Но пък засега водим в традициите на световните квалификации. А понякога и традициите  помагат.


Ето пълната програма на срещите от група "А" на квалификациите за футболния Мондиал 2018 в Русия:


2016 година

6 септември (вторник), 21:45 часа:
Беларус - Франция
БЪЛГАРИЯ - Люксембург
Швеция - Холандия

7 октомври (петък), 21:45 часа:
Франция - БЪЛГАРИЯ
Люксембург - Швеция
Холандия - Беларус

10 октомври (понеделник), 21:45 часа:
Беларус - Люксембург
Холандия - Франция
Швеция - БЪЛГАРИЯ

13 ноември (неделя), 19:00 часа:
БЪЛГАРИЯ - Беларус
Люксембург - Холандия
Франция - Швеция (21:45 часа)

2017 година

25 март (събота), 21:45 часа:
Швеция - Беларус (19:00 часа)
БЪЛГАРИЯ - Холандия
Люксембург - Франция

9 юни (петък), 21:45 часа:
Беларус - БЪЛГАРИЯ
Холандия - Люксембург
Швеция - Франция

31 август (четвъртък), 21:45 часа:
БЪЛГАРИЯ - Швеция
Франция - Холандия
Люксембург - Беларус

3 септември (неделя), 19:00 часа:
Беларус - Швеция
Холандия - БЪЛГАРИЯ
Франция - Люксембург (21:45 часа)

7 октомври (събота), 21:45 часа:
Швеция - Люксембург (19:00 часа)
Беларус - Холандия
БЪЛГАРИЯ - Франция

10 октомври (вторник), 21:45 часа:
Франция - Беларус
Люксембург - БЪЛГАРИЯ
Холандия - Швеция