МК спешно проверява разрушаването на затвор в апетитен терен

Общество

27-07-2015, 17:20

Снимка:

©Фактор

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Пустеещата сграда в Хасково била исторически паметник на културата от 1970 година

По разпореждане на министъра на културата Вежди Рашидов Инспекторатът за опазване на културното наследство към Министерството на културата извършва спешна проверка за разрушаването на сградата на затвора в Хасково. Това съобщиха днес от пресцентъра на ведомството.

По данни на министерството затворът в Хасково е обявен през 1970 г. за исторически паметник на културата с национално значение. Веднага след получаването на сигнал в Министерството на културата, че сградата на затвора е разрушена, Рашидов разпоредил проверка на случая с унищожаването на културната ценност.

Кметът на града Георги Иванов заяви, цитиран от "Дневник", че не знаел, че старата сграда на затвора е паметник на културата с национално значение. Според местния сайт Haskovo.net, който съобщи за разрушената сграда в петък, общината възнамерява да продаде на търг терена от около 5 декара. Това се виждало от докладна записка на кмета Георги Иванов, която ще се гласува на сесията този петък. Началната тръжна цена на имота на апетитно място в центъра на Хасково е определена на 1 027 600 лв.

Имотът е бил собственост на Министерството на отбраната, но през 2010 г. той е бил прехвърлен на общината, съобщава още хасковският сайт. В него попада и сградата на затвора, която, макар и определена като паметник с национално значение, се руши от години, а мястото запустява и буренясва. Според сайта на Информационния център в Хасково, общината търси средства и дарения да го възстанови и обнови. Това обаче вече явно не е актуално.

Според местната медия Окръжната прокуратура също се е самосезирала по случая, като е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Разследването е възложено на МВР - Хасково. Затворът е бил обявен за паметник на културата заради историческото си значение, в архитектурно отношение той не представлява особена ценност. Там са били затваряни и политически затворници, като е бил действащ затвор до 50-те години на миналия век. След това там се е помещавала експозиция на Историческия музей (до 1990 г.).

Иванов потвърди, че теренът на апетитно място в центъра на Хасково от около 5 декара е предоставен на общината с решение на правителството през 2010 г. Дотогава той е бил собственост на военните. Поискахме неизползвани имоти на военните и изрично посочихме, че ще се ползват за жилищно строителство и обществени нужди, предоставиха ни този терен, каза Иванов. Той разполагал с договор за предоставяне и протокол за предоставянето на имота. По думите му в документите били описани и сградите на терена, тяхното лошо състояние, паднали покриви и т.н., но никъде не се казвало, че затворът е паметник на културата.

"Като е паметник, защо са го предоставили безвъзмездно на общината", пита кметът. И отново посочи, че в общинската администрация нямало никакви документи, че сградата е паметник на културата с национално значение. Кметът на Хасково отбеляза още, че подбни решения на правителството за предоставяне на терени по принцип минавали през съгласуване с всички ведомства, които би трябвало да дадат становище и ако от министерството на културата са имали забележки, е трябвало да ги кажат навремето. Ако сградата е била ценна, защо я оставиха да пустее и да се руши 20-25 години, защо не полагаха никакви грижи, защо са ни я предоставили, пита още Георги Иванов.

Сега окръжната прокуратура и инспекторатът на министерството ще изясняват казуса. Още в петък вечер били връчвани призовки на служители в администрацията, каза Иванов. Той самият обаче не бил викан. Според действащ от 2011 г. текст от закона за културното наследство при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците, концесионерите или ползвателите й са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. Разпоредбата обаче до момента не е била прилагана.

Законът предвижда също глоба за длъжностно лице, което разреши или допусне унищожаването или повреждането на културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление - от 800 до 2000 лв.