Кандидат кмет иска да прави ревизия на Фандъкова

Мирчев чака 110 000 гласа на първия тур на местния вот в София

Кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев си поставя задачата на първи тур на местните избори да спечели повече от 110 000 гласа, което по негови изчисления от действителните гласове е 23-25%.

Социологът не е съгласен с твърденията, че битката за София е предрешена, и по думите му в столицата предстоят предизборни изненади. Ако стане кмет, едно от първите неща, които смята да направи Мирчев, е ревизия на управлението на сегашния градоначалник Йорданка Фандъкова.

„Искам да се вдигне килимът и да се види какво е заметено под него. Много се строи в София, но на огромни цени. Ако сметнем спрямо средноевропейски цени 1 километър магистрала по Южната или Северната дъга, в България са 2-3-4 пъти по-високи цени, което е абсолютно безумие, особено когао става дума за уж бедна държава”, изтъкна кандидатът на левицата пред bTV.

Друг от приоритетите му е подобряването на общия устройствен план. В момента чрез чатичните промени, които не се обявяват публично, тихомълком главният архитект Петър Диков променя и облагодетелства частни интереси.

Да се види какво става с бюджета на столицата. В София има пари за абсолютно всичко. В някои пера имаме 26% използване на парите, в други – 60-70%. Десетки милиони уж се икономисват всяка година, а детските градини са недостроени, кварталните улици са ненаправени, тротоарите са в идиотско състояние”, изреди Мирчев.

„Ако парите за здравеопазване се използват 100%, а не 60%, това означава, че с общински средства ще се осигури достъп до здравни услуги на обикновения, по-бедния човек”, посочи той.

Мирчев заяви още, че не счита за особено силен противник Вили Лилков от ДСБ. В момента Реформаторският блок в момента има същия рейтинг както БСП. Освен това формацията им в момента прави прекалено много исторически компромиси, ще се самоубиват успешно до местните избори, прогнозира Мирчев. Проблемът в София е доминацията на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова, коментира той, като допълни, че според него високият рейтинг на Фандъкова е декларативен и за нея работи „огромна пропагандна машина”.