Засега са подадени 99 молби за помощ за първокласници

Вече се приемат и заявления за целево енергийно подпомагане

С решение на Министерския съвет се запазва размерът от 250 лева на еднократната целева помощ за първокласници за учебната 2015/2016 г., това съобщи на пресконференция днес Ирена Баирова, директор на РД за „Социално подпомагане” в Добрич.

Целта на помощта е да бъдат покрити част от разходите в началото на учебната година. Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 350 лева. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

Дирекциите „Социално подпомагане" ще приемат молби-декларации за този вид помощ до 30 септември 2015 г. Молбите се подават по постоянен адрес, след записване на детето в първи клас. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище. Към молбите се прилагат следните документи:

-Удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за предходните 12 месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията.

-Удостоверение от учебното заведение, че детето/децата е записано за първи път в първи клас

-За справка-удостоверение за раждане и лични карти.

Помощта за първокласници е в размер на 250 лева от 2013 г.

 

 От 1 юли се приемат молби за целево енергийно подпомагане

 Приемът на молби-декларации в дирекциите „Социално подпомагане" за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2015/2016 г. започна от 1 юли 2015 г., като крайният срок за тяхното подаване е 31 октомври 2015 г. Молбите се подават по постоянен адрес, в тях задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. При отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер. Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца,преди месеца на подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията на чл.10 и 11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, а именно:

-безработните лица да са регистрирани в ДБТ най-малко 6 месеца, преди подаване на молбата за социалната помощи

-да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последните 5 години

-да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка или гледане, това изискване не се прилага, когато поелите задължение за издръжка или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждане

-да не притежават движима и недвижима собственост или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи

-да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля 500 лв, с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация

-да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество

-обитаваното от тях собствено жилище да е единствено и да не е по-голямо от : за едно лице-едностайно; за двучленно и тричленно семейство-двустайно;, за четиричленно семейство- тристайно; за петчленно семейство и по-голямо семейство-четиристайно; за всяко съжителстващо лице-една стая.

         Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - 1 ноември 2015 г. до  31 март 2016 г. Изплащането на целевата помощ и за новия отоплителен сезон ще се извършва на два транша - за месеците ноември и декември 2015 г. не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта, а до 31 януари 2016 г. - за месеците януари, февруари и март.