Расте излишъкът на зърно, производители пред фалит

Общество

28-07-2015, 15:19

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Вътрешното потребление намалява прогресивно, сочи официалната статистика

Расте излишъкът от зърно в страната. Около 900 хиляди тона е остатъкът от стара реколта. Не е изключено да се стигне и до фалити на земеделски стопани, прогнозира Красимир Давчев, директор на пловдивската стокова борса.

 

Според официалните данни на земеделското министерство вътрешното потребление за миналата година възлиза на 1, 745 хил. тона и намалява според статистиката. Към момента Националната стокова борса няма сключени договори, а само оферти за предлагане на пшеница от новата реколта, допълни Красимир Давчев.

 

Основни конкуренти на България на световния пазар са страните от Черноморския регион - Русия, Украйна, Казахстан и Румъния. "Египет е най–големият вносител на пшеница в света. Проблем е, че няма регистрирани наши фирми за участие в търгове в африканската страна", поясни Давчев.

 

"Ние сме извън тази игра, което е проблем по отношение на самия износ. Трябва да търсим другаде пазари“, е неговото мнение. Според прогнозите в световен мащаб и през тази година производството на пшеница ще бъде повече от самото потребление. Това неминуемо ще се отрази върху продажната цена.