Разходка с бебешка количка в София – мисията невъзможна!

Мисия София

28-07-2015, 16:15

Снимка:

Фейсбук, Път за бебешки колички

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов хит: табелки на бебешки колички

Майки протестират с детски колички срещу паркиращите по тротоарите

Рампите в подлезите пасват за едва около 20 % от бебешките колички

Родители са изправени пред всекидневни трудности с придвижването в столицата. Именно заради това те подемат гражданска инициатива за промяна на катастрофалната пешеходна инфраструктура в София. Тя се е зародила в социалната мрежа „Фейсбук" и озаглавена „Път за бебешки колички", пише e-novinar.com.

Изграждането на достъпна градска среда е основната й цел. Родителите алармират, че разходките и всекидневните нужди за придвижване с дете са възпрепятствани от разбитите плочки, счупените павета, бордюри, тротоари и други видове настилки. Опасните рампи в почти всички подлези на града са пригодени за едва около 20 % от бебешките колички, отбелязват още родителите. Те изтъкват, че на практика майките и бащите са лишени от елементарни права и възможности. 

На този етап сдружението се ангажира със създаване на база с фото и видео материали, както и разкази на очевидци за изключително тежкото положение, в което са поставени гражданите на София. Те целят да бъде показано, че пешеходната инфраструктура продължава да прави отглеждането на дете трудно, вместо да го улеснява. 

Втора основна цел е да бъде постигнат твърд и ясен ангажимент от страна на администрацията по проблема. Родителите настояват той да бъде обвързан с конкретни срокове, улици и квартали. Смятат, че състоянието на инфраструктурата сериозно нарушава правата за свободно придвижване на родители с деца, изпълнението на професионалните им задължения или обгрижването на останалите деца, ако семейството има повече от един малчуган. Те са категорични, че по право им се полага достъпна градска среда. Инициират и група за публично разясняване на гражданите как и къде да подават сигнали при съществуващи нарушения. 

Хората са убедени, че в бъдеще ползите за майките с бебешки колички ще се отразят и на страдащите от физически увреждания или на такива в напреднала възраст. Като огромен проблем се посочва и столичният градски транспорт. Причината - невъзможността родител с бебешка количка да го ползва по удобен и лесен начин. Повечето високи превозни средства са високи, а бордюрите на спирките - ниски. Именно заради това от инициативата намират за наложително да се подменят мотриси, тролейбуси и автобуси, така че ползването им да е улеснено.

От „Път за бебешки колички" са категорични, че презумпцията, че родителите бутат колички само за да се разхождат в парка, е изключително вредна. Според тях тя противоречи на съвременното разбиране за функциите на един активен родител, който освен деца, има стотици всекидневни ангажименти и е готов да ги изпълнява, стига средата да му даде възможност за това.