Референдум ще има, но само за електронното гласуване

Отпада допитването до народа за мажоритарен и задължителен вот

В референдума, който ще се проведе през октомври, ще фигурира само един въпрос, с отговора на който народът ще трябва да реши дали да има електронно гласуване или не. Това решиха депутатите на извънредното си заседание във вторник, предаде Нова телевизия.

По предложение на президента Росен Плевнелиев чрез допитването народът трябваше да се произнесе и по темите за задължителното и мажоритарното гласуване.

Събраната подписка, включващата и трите първоначално замислени въпроса, са подкрепили повече от 570 000 български граждани. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите в пленарна зала.

"Въпросите, които бяха зададени в подписката, бяха формулирани така и президентът се съобрази с тях. Защо да коригираме въпросите, след като над 270 000 български граждани ги подкрепят?", запита Цветанов.

В началото на днешното заседание президентът Росен Плевнелиев призова народните представители да подкрепят провеждането на референдума и представи своите аргументи за включването на въпросите за провеждане на мажоритарен, задължителен и електронен вот.

Всички предложения на държавния глава бяха критикувани от парламентарно избраните партии, с изключение на ГЕРБ. Чуха се и по-различни формулировки на въпросите. ДПС отново лансира идеята си за пълен, а не частичен мажоритарен вот.

Малко след края на обсъждането депутатите окончателно решиха, че референдумът ще се проведе в един ден с местните избори - 25 октомври.