Отменят разрешения за строителство на „Корал“

Туризъм

28-07-2015, 19:51

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Василева: Усановени са сиви дюни в залива Корал

Решението взе Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Предстои утре да бъдат отменени четири разрешения за строителство на плаж „Корал“ от протестираните пред прокуратурата общо 15, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в предаването „Лице в лице“. Тя изрази надежда поетапно да бъдат отменени и останалите.  Министърът припомни, че прокуратурата вече потвърди протеста срещу четири разрешения за строеж в Къмпинг Юг.
Павлова коментира, че направените проверки по плажовете констатират най-много нарушения по отношение на осигуряването на равностойност на платената зона и тази за свободно разполагане на принадлежности, както и превишаване на броя на преместваемите обекти. На нарушителите са съставени констативни протоколи, налагат се глоби, в случай на продължаващо неизпълнение на задълженията в края на годината ще предложим прекратяване на договори, каза министърът. Като проблем тя определи и липсата на достатъчен брой спасителни постове и спасители на някои от плажовете. 
По отношение на цените на плажните принадлежности министърът коментира, че държавата изисква от концесионерите/наемателите да си плащат таксата, която те възвръщат от заведенията според представения от тях финансовия план. Ние не задължаваме концесионерите и наемателите да поставят чадъри и шезлонги, заяви Павлова и допълни, че проблемът произлиза от там, че те имат право да събират тази такса. Тя припомни, че е публикувана цялата събрана информация за цените на плажните принадлежности, като концесионерите и наемателите могат да я намалят.
По отношение на панорамния път край морето между Созопол и Приморско Павлова информира, че той е общински. Тя коментира, че въпреки, че плажът е неохраняем, до него трябва да има достъп и всички трябва да могат да го ползват. Ангажимент на общината е да ремонтира пътя, който е в лошо състояние, а държавата ще осигури средства за няколко спасители от концесионните такси.
Регионалният министър успокои гражданите, че в Националната програма за енергийна ефективност има осигурени средства и за строителни дейности и за строителен надзор, като първата санирана сграда ще е готова до 20 август.