Нов вид измама: Припаднах от жегата

Безотговорни граждани пилеят времето на лекарите с ненужни сигнали

С нова измама с код „припаднах от жегата“ се ограбват столичаните в центъра на града и се пилее времето на лекарите. Около 19-20-годишно момиче се прави, че припада и след като загрижени столичани й се притичат на помощ като се обаждат на 112, тя ги обира. За този случай разказаха от Спешна помощ за „Монитор“, откъдето редовно получават сигнали свързани с въпросната девойка. За новия вид измама е уведомена и полицията.

Около 20 души бяха потърсили екипите на Спешна помощ в София вчера до 16 ч. следобед, съобщи д-р Бистра Стайкова. Сред тях има столичани, които са колабирали и вследствие на падането са получили травма на краката или ръцете. Има и един случай на 52-годишен мъж, който е вдигнал кръвно и получил инсулт.

Лекарски екипи се пилеят за ненужни сигнали по време на най-топлите месеци, съобщи още д-р Стайкова. Най-често безотговорни граждани виждат от колите си или от градския транспорт някой пиян, заспал или просто почиващ си столичанин и се обаждат на Спешна помощ, мислейки, че е припаднал, без да отидат до него и да проверят какво всъщност е състоянието му. Когато лекарите обаче отидат на място, най-често предполагаемият пациент вече си е тръгнал. Така безсмислено се пилее времето на така или иначе недостатъчното лекарски екипи.

„Това е безотговорно отношение, няма респект“, коментира лекарката. Горещините ще продължат и през следващите дни. Оранжев код за утре е обявен за 21 области в страната. Очаква се в някои части от страната живакът да удари 40 градуса. Вследствие на жегите пък в Пловдив се появи нова социална услуга. Младежи доброволци помагат на възрастните хора, като пазаруват и плащат сметките им вместо тях.

Така в най-опасно горещото време пенсионерите не поемат риск за здравето си, излизайки навън. Една от първите възползвали се от новата услуга е 60-годишната Мария Костова. Тя е с парализа и трудно стига до магазина. Така доставката на хляб, кисело мляко и зеленчуци се оказва спасителна за жената. Доброволците пазаруват поръчаните стоки от близкия пазар или квартален магазин. Услугата е напълно безплатна за хората, като пенсионерите плащат само стойността на продуктите.

Инициатор на помощта за възрастните в жегата е на районния кмет. Поръчките за доставка на продукти се приемат на телефона на районното кметство. Акцията ще продължи до края на лятото.