Пресмятат пенсиите по 3 нови начина

Общество

30-07-2015, 06:28

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Възрастта започва да расте с по 2 месеца на година от 1 януари

Националният осигурителен институт получи изненадващо правото да спира пенсиите на хора с увреждания, които работят, пише "24 часа". Единственото условие е работата им да е свързана с условия на труд, които са сред противопоказанията за заболяването им, дадени от ТЕЛК.

Такъв текст одобриха депутатите при второто четене на промените в Кодекса за социално осигуряване късно вечерта във вторник. Предложението бе направено от депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров и не бе получило подкрепата на социалната комисия.

“НОИ плаща над 960 хиляди инвалидни пенсии, а в този проект на пенсионна реформа не е предвидено нищо за ограничаването им. Искам да ви кажа, че дори Хасан Адемов гласува в подкрепа на текста в комисията”, аргументира се Байрактаров от парламентарната трибуна. И получи подкрепата на залата.

Този текст реално дава възможност да бъдат спрени пенсиите на изключително много хора с увреждания, обясниха експерти. Като пример дадоха хората с инфаркти, при които противопоказанията са толкова много, че реално обхващат почти всяка професия.

Почти без дебати премина нощното приемане на правителствената пенсионна реформа. Единствено предлаганото от вицепремиера Ивайло Калфин увеличение на възрастта за пенсия предизвика изказвания. “Предлаганият проект няма обществено съгласие и следващо мнозинство ще отмени увеличението на възрастта”, обяви Корнелия Нинова от БСП. На което Калфин изчете резолюция на Партията на европейските социалисти, че пенсионната възраст на мъже и жени трябва да се изравни и подчерта, че председател на ПЕС е Сергей Станишев.

Още от догодина възрастта за пенсиониране ще започне да се увеличава с по 2 месеца на година за всички категории. При масовата трета категория от сегашните 63 г. и 8 месеца за мъжете и 60 г. и 8 месеца за жените ще трябва да достигне 65 г. и за двата пола Увеличение с по 2 месеца започва и при изискването за осигурителен стаж, като крайната цел е 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. При недостигащ стаж пенсионирането ще става на 67 г.

Бе одобрено и предложеното от вицепремиера Калфин ранно пенсиониране при недостигаща 1 година от пенсионната възраст. При него ще се плаща пенсия, намалена с по 0,4% за всеки недостигащ месец, като намалението ще е доживотно.

При работещите първа категория възрастта ще се увеличав а, докато стане 55 г. и за двата пола. 55 г. е крайната пенсионна възраст, предвидена и за военни и полицаи. През 2016 г. те ще започнат да се пенсионират на 52 г. и 10 месеца, което е увеличение с 2 месеца спрямо сегашната ефективна пенсионна възраст на униформените. При работещите втора категория труд възрастта трябва да достигне 60 г.

Освен за военните за първи път се въвежда и фиксирана пенсионна възраст за учителите

От 2016 г. тя ще е 57 г. и 10 месеца за жените и 60 г. и 10 месеца за мъжете със съответно 25 г. и 8 месеца и 30 г. и 8 месеца учителски стаж. Тяхната възраст също ще расте с по 2 месеца на година, докато стане 62 г. и за двата пола. Освен това на учителите, които не се пенсионират на тази възраст, а на нормалните 65 г., ще се плаща добавка към пенсията от 0,33% за всеки допълнителен месец стаж.

2016 г. ще е и последната, в която пенсиите ще се актуализират на 1 юли по швейцарското правило. От 2017 г. те ще се преизчисляват с увеличение на коефициента тежест за всяка година осигурителен стаж от сегашните 1,1 до 1,5. Това трябва да доведе до 40% по-високи пенсии. Бе прието вдигането на коефициента да не може да е по-малко от индексирането, което би се получило по швейцарското правило.

Депутатите одобриха и нови формули за изчисление на пенсиите. От 2019 г. ще отпадне правото на хората да посочват доходът от кои 3 г. преди 1997 г. да се взема при изчисляване на пенсиите им и ще се взема предвид само този след 1997 г. Бе ограничена и възможността за преизчисляване на пенсиите с нови 3 г. по избор, ако хората са недоволни от отпуснатата им пенсия. Вече това ще може да се прави само до 1 година след първоначалното отпускане на пенсията.

От 2019 г. и вече при изчисляване на пенсията ще се вземат доходите за всеки месец осигурителен стаж, а не както е в момента на годишните.

Депутатите одобриха и възможност за многократно прехвърляне на партидите от частните фондове към НОИ и обратно.

Малките фирми отново ще удължават работното време
Депутатите използваха промените в Кодекса за социално осигуряване, за да поправят свой гаф, допуснат в Кодекса на труда. Преди месец те се объркаха при гласуването на промените в КТ и приеха текст, според който малките фирми нямат право да увеличават или намаляват работното време на служителите си при никакви условия. А всъщност искаха да ги облекчат, за да не уведомяват Главната инспекция по труда.

По предложение на депутати от АБВ този текст бе отменен с преходните и заключителните разпоредби на кодекса за социално осигуряване, въпреки че между двата кодекса няма нищо общо.

Борисов поздрави Калфин за първата завършена реформа
Специални поздравление е отправил премиерът Бойко Борисов към заместника си Ивайло Калфин в началото на правителственото заседание в сряда. То е било заради приетата пенсионна реформа, като Борисов изрично отбелязал, че това е първата изцяло завършена реформа на правителството.

Борисов си пожелал същото да се случи и със здравната, и с правосъдната реформа, обясниха от Министерския съвет. “Благодаря на всички политически партии, които подкрепиха реформата, за да имаме към днешна дата текстовете вече като факт”, казал още премиерът.

Самият Калфин също благодари на депутатите, експертите от социалното министерство и НОИ, работодателите и синдикатите в статус във фейсбук.

“Целта е ясна - по-високи доходи, повече справедливост и повече стабилност”, написа той.

Премиерът Бойко Борисов е поздравил специално Ивайло Калфин за приетата във вторник през нощта реформа. Вицето обаче е закъснял за заседанието и мястото му до Румяна Бъчварова е още празно.