Зоополицията ни на курсове в Холандия

Животът

30-07-2015, 07:50

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Зоополицията ще се намесва и когато стопаните не са упражнили достатъчен контрол и тяхно животно е нанесло средна или тежка телесна повреда

Новосъздадената у нас Зоополиция ще премине обучение в Холандия. Ангажимент за организирането на курсовете пое инициаторът на създаването на такова звено и в България Емил Радев. Целта по думите на евродепутата от ГЕРБ е родните полицаи, които ще разследват инциденти с четириноги, да се запознаят отблизо с опита на страната, въвела звена за защита на животните още преди четири години.

Радев обяви също така, че председателят на интергрупата за защита на животните в ЕП Януш Войциечовски ще участва в предстоящия на 2 октомври в София форум за зоополицията, на който ще присъстват и представители на прокуратурата, различни министерства и неправителствени организации. Защитник №1 на животните в Брюксел вече приел поканата от Радев. Горд съм, че България бе дадена за пример заради мерките, предприети за сформирането на звена за борба с насилието над животни. Чрез кръглата маса имам амбицията да постигнем още повече в тази сфера, като създадем ефективна връзка между всички институции, които имат отношение към проблема. Целта е не просто да спрем насилието над животните, но и да им осигурим защита и подходяща среда, където впоследствие да се възстановят и да заживеят в нормални условия. Зоополицията ще може да се намесва както в случаите на насилие, на убийство или на организиране на боеве с животни, така и при разследване на престъпления, при които стопаните на дадено животно не са упражнили достатъчен контрол над него и то е нанесло средна или тежка телесна повреда на други лица, изтъкна евродепутатът.

Радев и кметът на Аврен Емануил Манолов се срещнаха с английското семейство, в отговор на чийто сигнал до ЕП евродепутатът спаси малтретираното конче Уолтър, като го откупи от собственика му и после го подари на британците. За съжаление случаят потвърди, че рано или късно тези, които упражняват насилие над животни, посягат и на хора, коментира Радев, като припомни, че предишният собственик на коня е бил задържан за нападение над жената, с която живеел на семейни начала и нейната майка.