Все повече момчета стават сексуални роби

Архив Пловдив

30-07-2015, 14:56

Снимка:

thefeministwire.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разбиха българо-румънска мрежа за проституция в Ница

Отчитаме близо 500 жертви за м. г. в Международния ден на борба с трафика

Все повече момчета и мъже стават жертва на трафик с цел проституция. Това бе отчетено на кръгла маса в Община Пловдив по повод Международния ден за борба с трафика – 30 юли. За миналата година 495 са жертвите на трафик. От тях 31 са мъже, а половината - под 18 години.

Най-много са за сексуална и трудова експлоатация, посочи Секретарят на Националната комисия за борба с трафика Камелия Димитрова. Според данните за последните години броят на пострадалите от това трансгранично престъпление се запазва стабилен – между 500 и 550 души. Жертвите са предимно младежи от малцинствата и от бедни семейства между 15 и 29 години. Не малко са и студентите, които не виждат перспектива за реализация в страната и биват подмамени с обещания за по-добър живот.

Нова рискова група са хората над 50 години и в предпенсионна възраст, които не могат да си намерят работа и биват трудово ексрплоатирани. "Това е новата форма на човешко робство“, коментира шефката на БЧК Пловдив Таня Георгиева.

Организацията направи информационен център на площад Централен и анкетираше пловдивчани дали са запознати с опасностите от трафик, съобщи репортер на Радио Пловдив. Интервюирахме над 150 души и повечето бяха чували за този вид престъпление, но не знаеха как да се предпазят, обобщи Халил Салиев от младежката червенокръстка организация.

В Пловдив в края на септември ще се открие Младежки център на Гребната база, където ще се работи с рисковите групи. Той се финансира по Европейски проект "Деца и младежи в риск“ с около 1 355 000 евро, съобщи ръководителят Нели Милкова. Зам.-кметът Александър Държиков добави, че общината е дала още толкова пари за пълното изграждане на съоръжението, което ще има спортни игрища, конферентни зали, 17 стаи с над 40 легла и столова за 60 души.