Активисти се жалват на Маковей за незаконна сеч в Гребната база

Мисия Пловдив

30-07-2015, 15:37

Снимка:

dnes.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Търсят помощта на ЕК за нарушения при строежа на зоологическата градина

Жалба до Европейската комисия заради продължаващите закононарушения при строежа на зоологическата градина в Пловдив е изпратило пловдивското Сдружение "ГЕО”.

Сигналът е изпратен и до евродепутата Моника Маковей, бивш румънски министър на правосъдието, както и до евродепутата от Белгия Бард Стас от групата на "Зелените”. Настояването е те да отправят въпрос до Европейската комисия: редно ли е по този начин да се харчат публични средства в България и така да се унищожава околната среда.

Това съобщи пред журналисти социологът Васил Къдринов, представител на Сдружение "ГЕО”, чиято дейност е свързана с екологични проекти. Той уточни, че е направена и Гражданска петиция за запазване на зелената система в Пловдив, в която са събрани 3 300 подписа. Документът ще бъде внесен в Пловдивския общински съвет на сесията на 27 август.

Липсва каквато и да било реакция на институциите, въпреки множеството сигнали до РДНСК и акции срещу планираното мащабно строителство на зоологическата градина в парк "Отдих и култура” в Пловдив, алармират активните граждани.

Недопустима е продължаващата сеч на дървета заради строежа на новата зоологическа градина на Гребната база в Пловдив. Това е парк и строителството там е незаконно, отделно липсва и каквато и да било информационна табела за строежа, заяви  Лилия Тамамджиева, активно ангажирана с екологичните каузи на Пловдив.

Същевременно адвокат Атанас Петров, съобщи, че в края на април е внесъл сигнал до прокуратурата от името на бившия кмет на район "Западен” Десислава Желязкова. Настояването е да се провери има ли данни за престъпление при възлагането от община Пловдив на обществената поръчка за изпълнител на строителството на фирма "Запрянови”. Адвокат Петров отбеляза, че договорът е сключен на 17 ноември 2014 година, а проектът е одобрен шест месеца по–късно, на 11 май 2015-та.

От община Пловдив твърдят, че строежът на новата зоологическа градина е законен, но строителното разрешение не може да бъде намерено никъде, коментира Георги Сербезов от Сдружение "Граждански контрол – защита на животните”. Той подчерта, че строежът се подготвя с продължаващото изсичане на дървета, въпреки че Подробният устройствен план не позволява строителство на Гребната база. Същевременно не е направена и задължителната Оценка за въздействието върху околната среда, обясни Сербезов.