Кан Тервел ще се извиси в историческия център на Стара Загора

Мисия

30-07-2015, 17:13

Снимка:

bulgariatravel.org

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Общината днес одобри план-схема за изграждане на паметника след дебати

Паметникът на кан Тервел ще бъде в историческия и културен център на Стара Загора. Общинският съвет прие на днешното си заседание решение за одобряването на план-схема за изграждането на паметника.


Монументът на владетеля с европейско и християнско признание ще бъде на мястото на бившия Партиен съвет зад Универсалния магазин и източно от парк "Пети октомври". Предстои събарянето на сградата на бившия съвет и облагородяването на зоната в нов парк.


5-членна работна комисия от общинските съветници е осъществила широко обществено обсъждане, като са водени срещи разговори с Камарата на архитектите в Стара Загора, професионалната гилдия на художниците, Инициативния комитет за изграждането на паметника на кан Тервел, с представители на неправителствени организации и допитване в социалните мрежи, съобщи председателят на работната група Кристиян Петков.


Предложението за решение за място на паметника на великия български владетел Тервел бе прието на гласуване с 36 гласа "за", един "против" и 3-ма "въздържали се" след близо едночасови дебати в зала. Своята категорична подкрепа за изграждането на паметника са дали Ротари клуб, работодателите, Асоциацията на спортните клубове и Багатур.