US астрономи засякоха полярно сияние, отвъд Слънчевата система

Свят

30-07-2015, 17:18

Снимка:

BBC

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

То е до един млн. пъти по-ярко от земното северно и е по-червено от него

Американски астрономи за пръв път са регистрирали полярно сияние отвъд пределите на Слънчевата система, наблюдавайки кафяво джудже в съзвездието Лира, съобщи Би Би Си, като се позова на сп."Нейчър". При него е регистрирано полярно сияние, предизвикано от магнитосферни потоци, пишат учените от Калифорнийския технологичен институт в статията.

Сиянието е до 1 милион пъти по-ярко от земното северно сияние и повече червено, отколкото зелено на цвят.

Учените са използвали радиотелескопа Very Large Array в Ню Мексико, телескопа Хейл в Калифорния и телескопите на обсерваторията Кек на Хаваите /САЩ/. Обектът на тяхното наблюдение е кафявото джудже LSR J1835+3259, разположено на 18,5 светлинни години от Слънцето, съобщава БТА.

Полярното сияние е оптично явление, наблюдавано в небето над полярните райони на Земята. Образува се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. То може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето.

Кафявите джуджета са звезди с маса между 1 и 8 процента от тази на Слънцето. На тях вместо изригвания, подобни на тези на Слънцето, възникват явления, наподобяващи полярните сияния на Земята, предполагат учените.