Колекторски фирми събират 983 млн.лв. борчове на граждани

Портфейл

31-07-2015, 06:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Телекомите си търсят активно сумите

983 млн. лв. са дълговете на граждани към мобилни оператори, банки и фирми, възложени за събиране на колекторски агенции (б.р. - събирачи на борчове) през първата половина на 2015 г. , пише в. "Труд". Това е със 163 млн. лв. повече в сравнение със същия период на м.г. За цялата 2014 г. на агенциите са били възложени 1,431 млрд. лв., съобщиха от тяхната асоциация.
Ръстът на сумата не означава, че гражданите са станали по нередовни платци, обясни Райна Миткова-Тодорова, председател на асоциацията на колекторските агенции. Дори се отчита намаление на средния размер на едно вземане, по което работят събирачите на дългове. То вече е 487 лв. при 491 лв. през 2014 г.
Основната причина за ръста на задълженията е, че телекомите са започнали по-активно да си търсят просрочените суми. През първата половина на годината те са възложили събиране на 432 млн. лв., а през същия период на 2014 г. - едва 146 млн. лв. 44% от дълговете са към телекоми, а 42% - към банки, съобщи още Тодорова.
Нараства сумата и на продадените дългове. Те са 149 млн. лв. през първата половина на 2015 г. спрямо 34 млн. лв. за същия период на м. г. Увеличението е свързано с продажбата на лоши кредити от банките заради предстоящите стрес тестове.
ТЕНДЕНЦИЯ
Мъжете по-нередовни със сметките
Типичният длъжник е мъж на средна възраст, който е имал сравнително добър стандарт на живот преди кризата, но е изпаднал във финансови затруднения след това. Такъв е профилът на около 30% от нередовните платци, обясни Райна Миткова-Тодорова. Сред длъжниците, с които започват да работят колекторските фирми, все по-често попадат и млади мъже на 20-30 години. Тази тенденция се наблюдава през последните две години. Причината е, че кредитните институции са започнали повече да финансират млади хора, а в същото време те по-трудно планират личния си бюджет. Жените са значително по-стриктни в покриването на своите задължения.