Жегите напълниха Спешното отделение в Добрич

Постъпват пациенти и поразени от летния вирус

Пациенти с топлинен удар напълниха Спешното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич през последните дни заради адските жеги. Има много припаднали на обществени места – в центъра на града, в магазини или на опашки в институции. Дневно в отделението преглеждат по 150 пациенти, което е с около 50 % ръст спрямо предходните дни, съобщи завеждащият отделението д-р Бисер Ботев, цитиран от topnovini.bg.  80 на сто са жертва на високите температури.

Потърпевшите от горещините са основно възрастни хора, които не спазват препоръките да не излизат навън между 11 и 19 часа. Има и по-млади хора, които са със сърдечни заболявания, с хипертонии. За поредна година добричлии не спазват препоръките на институциите и здравните власти, което налага линейките да фучат по цял ден.

Д-р Ботев препоръча в горещините да не се излиза навън, както и да се пият много течности, които могат да са под различна форма – вода, чай, сокове. В никакъв случай обаче не трябва да се залага на студени напитки, тъй като те могат да предизвикат обостряне на панкреатит.

Друга причина да се пълни отделението е летният вирус, който преминава с повръщане, разстройство, болки в корема. Летовници, които са били на море, също се прибират със стомашни неразположения.