Анкара и Москва прекратиха преговорите за "Турски поток"

Свят

31-07-2015, 13:14

Снимка:

©vladnews.ru

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Не се разбраха за намаляване на цените по доставката на синьото гориво

Преговорите между турското правителство и Русия по проекта "Турски поток" са прекратени, поради отказа на Москва да одобри ключовото споразумение за намаление на цените за доставка на природен газ. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от Анкара. Руските медии твърдят, че ключовите преговори са "замразени", но не е ясно кога ще се възобновят.


Засега в Кремъл смятат, че раздвижване по "Турски поток" не може да има, преди съставяне на новото правителство в Анкара, което ще трябва да бъде коалиционно, тъй като партията на Ердоган загуби комфортното си мнозинство на последните избори.


Турция успя да договори 10,25% отстъпка от цената, на която купува близо 30 млрд. кубични метра природен газ от Русия, но окончателното подписване на споразумението между двете страни се забави с месеци. Първоначално Ердоган искаше намаление с 15 на сто на цената, която държавната газова компании ще плаща за руското синьо гориво по "Турски поток".


Според информацията, вторият разрив в преговорите е дошъл заради настояването от страна на Русия да получи разрешение от Турция за строителни дейности по четири планирани линии на проекта, пише уебкафе. До момента турската страна е одобрила лиценз само за първата отсечка.


Руският енергиен министър Александър Новак обяви вчера, че съществува риск от отлагане на строителството на подводния газопровод до бреговете на Турция, ако междуправителственото споразумение не бъде подписано в най-скоро време.


Москва имаше намерение да започне да строи подводното трасе през лятото, за да може целият проект да бъде завършен до три години - и да заобиколи Украйна като транзитна страна, доставяйки природния газ по разпределителен център на турско-гръцката граница.


Това е второто замразяване на проекта, след като "Газпром" прекрати договора си с италианската Saipem за доставка на тръби за първата част от газопровода само няколко дни преди началото на строителните дейности. Поради тази причина строителството се отложи поне с една година.


Според източници на руското издание "Коммерсант" газовият монополист вече поставя приоритет на другия вариант за доставки на газ до Европа чрез заобикаляне на Украйна - през Балтийско море.


Наскоро Москва съобщи, че възнамерява да увеличи двойно капацитета на газопровода "Северен поток", който доставя газ през Балтийско море до Германия.