Феномен Синя Луна наблюдаваме тази вечер

Общество

31-07-2015, 17:44

Снимка:

©klassa.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ще има и звездопад - метеоритният поток Аквариди

Явлението Синя луна може да се наблюдава тази вечер, но то няма нищо общо с цвета на спътника ни, съобщи АП. Редкият феномен с това име означава второ пълнолуние в рамките на един календарен месец.


Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години има 13 заради две пълнолуния в един месец. Тогава второто се нарича Синя Луна. Природното явление настъпва на всеки 2,7 години. Следващата Синя луна ще може да се наблюдава през януари 2018 година.


Лунният месец има 29,530589 денонощия и е по-кратък от земните. Това несъответствие води до появата на излишното 13-о пълнолуние в някои години.


Пълнолунието на 31 юли настъпи в 13:44 часа българско време в знака Водолей. Най-добре е едно денонощие от настъпването му да се ограничи храната или изобщо да не се яде, а само да се пият течности. Причината е, че в тази фаза на Луната най-лесно се пълнее и погълнатото се "лепи" веднага на фигурата.


В петък, 31 юли хората по света могат да наблюдават три знаменателни събития. Освен пълнолунието, в западната част на небосвода стоят една до друга Венера и Юпитер. Третото явление е звездопад - метеорният поток Аквариди, който ще трае около 6 седмици. При благоприятни условия може да се наблюдават до 20 падащи звезди на час.


Малко след пълнолунието на 31 юли, в 18:28 часа българско време ретроградната Венера навлиза отново в знака Лъв. В периода 30 юли - 1 август в живота на много хора може да настъпят значими събития - получаване на хонорар, изплащане на дълг, покупко-продажба на недвижим имот или на ценна вещ.