Още ден прохлада и после нова порция жеги

Животът

02-08-2015, 13:44

Снимка:

снимка, darik

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДобричУтре: 2 август

Вижте какво време ни очаква през август

През август преобладава антициклоналната циркулация. Продължителността на слънчевото греене е все още голяма и средните месечни температури, също като юлските, остават високи – за вътрешността на Източна България са около 21-22 градуса, а за крайбрежието 22-24 градуса. Количеството на валежите е сравнително малко- месечната суми варират  между 30 и 40 мм, за Черноморието 20-30 мм, съобщава ИА Добруджа. В климатично отношение броят на дните с валеж е между 3 и 5, които по характер са типично летни – краткотрайни, понякога проливни. Към края на август понякога настъпва чувствителна промяна на времето и нахлува хладен въздух, като времето се преобразува от летен към есенен тип.
Вълнението на морето най-често е 1-2 бала, но поради бризов вятър в следобедните часове се увеличава до 3 бала. Средномесечната температура на морската вода е 22-24 градуса, като в отделни дни достига 27-28 градуса.
Тази година се очаква средните температури да бъдат над нормата, а валежите- по-ниски от нормата. През повечето дни от месеца времето ще бъде предимно слънчево, сухо и горещо. В часовете около и след обяд ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Дните с валеж ще са малко, а валежите ще са краткотрайни, с петнист характер.
Най-ниските температури се очаква да са между 13° и 18°, а най-високите – между 34° и 39°.
Денят постепенно намалява, като на 1-ви август е 14 часа и 30 минути, а на 31-ви  - 13 часа и 14 минути.
На 14-ти август Луната е във фаза новолуние, а на 29-ти е пълнолунието.