Деца намериха плик с 500 лв. и го предадоха в полицията

Сумата е открита на детска площадка на ул. “Любен Каравелов” в Търговище

Случката се разиграла на 24 юли в Търговище. 12-годишната Елина Искренова и 11-годишният Божидар Димитров, които излизали да извикат техен приятел, за да играят на детската площадка на ул. “Любен Каравелов” в Търговище, намерили на земята плик. Решили да го отворят и преброили намиращите се в него банкноти на стойност 500 лв. Не се поколебали нито за миг в решението си веднага да тръгнат за полицията с плика. В решението си те били категорично подкрепени от други четири по-малки деца-техни приятели, с които играели заедно. За кураж ги придружила и бабата на едно от децата. Дежурните полицейски служители ги поздравили за доблестта. Малко по-късно малчуганите получили и сърдечната благодарност на собственичката на парите, която била издирена чрез фигуриращ на плика свързан с нея адресат. Парите били служебни, жената явно била изпуснала плика при излизане от автомобила си. Зарадвана, тя почерпила всеки от малчуганите за проявената честност.
 Вчера децата бяха приети в ОД на  МВР-Търговище от началника на отдел “Охранителна полиция” комисар Димитър Димитров, от началника на сектор в същия отдел гл. инсп. Иван Александров и от началника на сектор “Пътна полиция” в дирекцията гл. инсп. Теодор Тодоров. На срещата присъства и собственичката на плика с парите, както и родители. Всички малчугани бяха единодушни, че никога и не им е минавала през ум друга мисъл освен тази – да предадат веднага парите в полицията. Така са ги учили вкъщи.
 Елина Искренова от 54-то СОУ”Св. И. Рилски” в София, Божидар Димитров от IIСОУ “Проф. Никола Маринов” в Търговище, 6-годишният Данаил Димчев, който наесен ще е в предучилищна група на ЦДГ”Снежанка” в Търговище, 8-годишният Божидар Костадинов от основно училище “А. Кънчев” в Асеновград, 10-годишният Божидар Колев от основно училище “Хр. Ботев”  в Търговище, 10-годишният Даниел Стефанов, който живее в Ирландия – това са децата, които върнаха плика с парите. Някои от тях живеят другаде, но лятната ваканция гостуват на близките си в Търговище. Елина мечтае да стане нотариус, Божидар – художник. ”Гордеем се с децата си, винаги сме се опитвали да ги научим да бъдат съвестни граждани и много добри хора” – сподели майката на Елина от името на родителите на децата. Несъмнено са успели.