Криминалисти от Бургас заковали жестокият убиец на англичанката

Крими

03-08-2015, 12:14

Снимка:

снимка, интернет

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разкриха жестокото убийство в Николаево, задържан е 18-годишен циганин!

Премиерът Борисов благодари на директора на ОД на МВР Калоян Калоянов

НК-анализът, който разкрива убиецът на 60-годишната англичанка Жан Бенет, е извършен в Базовата научно-техническа лаборатория в Бургас с шеф Радослав Райчев. Решаващото за заковаването на заподозрения изследване е направено в почивните дни от специалист, с който бургаската лаборатория разполага. Въпреки че престъпникът – циганинът-рецидивист Иван Георгиев - е опитал да прикрие следите си, е изолиран биологичен материал, годен за ДНК експертиза, съобщава „24 часа“.
40-годишният циганин не е от селото. Той се преместил да живее в Маломир преди месеци, след като майка му се събрала да живее с местен мъж. Георгиев обаче не живеел с тях, а обитавал къща, за която плащал 30 лв. наем. Изкарвал си прехраната като общ работник във винпром.
Ден след жестокото убийство - на 31 юли, петък, Иван се явил на обичайното място, където се събирали работници, и заедно с останалите бил отведен до лозята. При прибирането му обаче го чакала полиция.
Според запознати към този момент вече имало улики, които насочвали към него. В оперативно-следствените действия е използвано и следово куче. То отвело криминалистите до къщата, в която бившият затворник живеел. Тя е била обискирана още в петък, а в събота са станали ясни и резултатите от ДНК експертизата.
Местните хора били пропищели от непрекъснатите запои и гуляи на Георгиев. Почти всяка вечер от дома му ехтяла музика и се чували пиянски викове. Неведнъж хората се обаждали и на полицията. Той бил наказван по Указа за дребното хулиганство.
Друг лош навик на мъжа бил, че много обичал да броди нощно време из селото, особено когато е пиян. Вероятно в нощта на 30 юли, когато убива Жан Бенет, е бил в нетрезво състояние, което е отключило и половия му нагон, казаха хора от селото.
Заради пиянските запои и агресивния характер местните избягвали да общуват с Георгиев.
Хората от селото не помнят да са виждали някога циганинът да говори с британското семейство Бенет. Те обаче не изключват той да е искал пари от Жан Бенет и тя да му е услужвала със суми.
Във фаталната вечер на 30 юли както обичайно англичанката извела двете си домашни кучета на разходка. Според една от версиите след няколко минути тя прибрала животните и излязла.
Местни жители предполагат, че жената се е отправила към дома на друго британско семейство, което живеело на същата улица, на която била и къщата на Иван Георгиев. Вероятно тогава двамата са се видели.
Маломир, което минава за спокойно село, наброява 740 души, като 28 от тях са англичани. Много чужденци - пенсионери биха се заселили в българските села и биха ги дъживили, но ромската престъпност ги плаши и отблъсква.
Според други твърдения Георгиев засякъл Жан Бенет, докато разхождала кучетата, а след убийството животните сами са се прибрали в двора.
Въпреки че не говорела български, Жан била много сърдечна и отворена жена, която не страдала от никакви расови предразсъдъци. Поздравявала всеки, който срещне на улицата. Вероятно, засичайки се със съселянина си по тъмните улици на Маломир, го поздравила и тогава той ѝ налетял.
Мъжът я завлякъл в храстите на 200 метра от дома ѝ, където брутално я изнасилил. Тя се съпротивлявала, но той успял да я обезвреди с юмруци и ритници. Жан Бенет е издъхнала от многократни удари с твърд предмет и юмруци в тила, установила аутопсията на съдебна медицина. За да прикрие следите, той драснал клечката и запалил тялото.
Хората, открили трупа, разказали пред местните, че тялото изглеждало като счупена на две кукла, само краката не били обгорени.
“Допреди няколко години всички ДНК-експертизи се извършваха само в столицата. Със създаването на база в Бургас, анализите по случаи в Югоизточна България се извършват за максимално кратко време”, обяснява директорът на ОД на МВР Калоян Калоянов.
Случаите, в които изследванията са решаващи за хода на разследването, вече са десетки. Така в рамките на часове през май м.г. бе установено, че изхвърленото от морето тяло на млада жена е на изчезналата медсестра Валентина Иванова.
Бойното кръщение на бургаската лаборатория беше през първите денонощия след атентата на летището в кв. “Сарафово” на 18 юли 2012 г. Тогава експертите прекарват в лабораторията часове наред, докато извършат неотложните изследвания, без които разследването на терористичния акт не би било възможно.
Премиерът Бойко Борисов лично похвали бургаския екип. „Използвам случая да поздравя директора и криминалистите и специално да благодаря на колегите от ДНК лабораторията в Бургас”, каза той.