Порошенко: Потенциалните цели на Русия са Финландия и Прибалтика

Свят

03-08-2015, 14:04

Снимка:

top.rbc.ru

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Президентът твърди, че Украйна се бори за демокрацията на цяла Европа

Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини руския държавен глава Владимир Путин, че иска да вземе "цяла Европа" и потенциалните негови следващи цели са Финландия и балтийските държави, цитиран от "Франс прес".

"Путин иска да отиде толкова далеч, колкото ние му позволим - не само Украйна, а цяла Европа", изтъкна Порошенко в интервю за френското радио RFI.

"Ако бяхте ме попитали преди две години, бих казал, че това е невъзможно, защото цялата поствоенна система за сигурност няма да го позволи.
Но ако ме попитате днес, за съжаление всичко е възможно, защото анексирането на Крим и източната част на Украйна показват, че ние можем да нарушим глобалната система за сигурност", добави той.

По думите му продължаващите боеве в Източна Украйна трябва да се разглеждат като борба за цяла Европа.

„Възможна ли е атака срещу Финландия? Да, и Финландия знае това. Възможно ли е нападение срещу балтийските държави? Да", поясни той.

"Когато говорим за боевете в източната част на моята страна - ние се бием не само за независимостта и суверенитета на Украйна, ние се борим за демокрация, ние се борим за свобода и сигурност на целия европейски континент", заключи Порошенко.