Фотоволтаици ще съдят държавата в Страсбург

Портфейл

03-08-2015, 15:19

Снимка:

monitor.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

400 малки фирми от сектора градиха стратегия в Пловдив

Българската фотоволтаична асоциация ще съди в Страсбург държавата заради променените условия в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, приети в края на миналия месец. Това стана ясно на днешната среща в Пловдив на представители на близо 400 малки фирми в сектора, според които измененията ги водят към сигурен фалит, тъй като няма да могат да обслужват кредитите по огромните инвестиции, които са направили.

От бранша твърдят, че новоприетата 5-процентова такса върху приходите на всички производители на ел. енергия и скритата такса под формата на намаляване на часовете, до които произведения от ВЕИ ток се изкупува по преференциална цена, ги принуждава да прекратят дейността си, защото с отнемането на нови 14-17% от приходите, те ще работят на пълна загуба.

Освен загубените инвестиции ще бъдат съкратени и всички заети в сектора, предупреждават представителите на малките фирми в сектора.

Законовите промени при стартирали преди години ВЕИ проекти, с изготвени разчети и корекно договорени с държавата и европейските институции условия, буквално убиват този бизнес, заяви председателят на асоциацията Меглена Русинова. Това ще компрометира целият инвестиционен климат занапред, защото никой повече няма да се доверява на утвърдените от държавата правила и критерии за каквото и да е, добави тя.

Защитата на интересите си пред Страсбург Българската фотоволтаична асоциация възлага на пловдивския адвокат Михаил Екимджиев. Засега не се предвиждат организирани протести, а само активни преговори с всички политически сили и правителството за отмяна на убийствените за бизнеса законови промени, съобщи Меглена Русинова.