Шефът на НИМ уми премиера със свята вода в Плиска

Региони

03-08-2015, 16:35

Снимка:

©Фейсбук

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Бойко Борисов пък "освети" министър Горанов от кладенеца на Голямата базилика

Директорът на НИМ Божидар Димитров сбъдна мечтата си, като изпълни заканата да изкъпе премиера Бойко Борисов с водата, бликнала от кладенец в Голямата базилика в Плиска.


В края на миналия месец Димитров изрази надежди, че Борисов ще намери време да посети Базиликата, където ще бъде окъпан за здраве и успех, припомня офнюз.


Преди това историкът обяви водата за животворна и свята и се позова на предсказание на Ванга. Той увери, че лично пророчицата му е казала, че България няма да се оправи, докато не бъде възстановена Голямата базилика в Плиска.


Днес във Фейсбук премиерът се похвали, че правителството е отпуснало 500 хил. лв. за проучване, реставрация и консервация на археологическия комплекс в първата българска столица.
Явно с това той е заслужил честта да бъде един от първите изкъпани със светената вода.


"Реставрацията протича в няколко етапа, като ние разгледахме "Свещения кладенец”, в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания", разказа премиерът в социалната мрежа, след което добавя, че е бил окъпан лично от директора на НИМ, като прилага и снимки от ритуала. От кадрите личи, че Борисов лично е полял финансовия министър Владислав Горанов със святата вода.


"Надявам се, комплексът "Стара плиска” да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно, през вековете, какви събития са се случвали по нашите земи преди 1150 години", завършва премиерът.