"Гардиън": 25 страни са най-опасни за християните

Свят

04-08-2015, 07:04

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Топ 3 на класацията са Северна Корея, Сомалия и Ирак

Британският в. "Гардиън" направи списък на 25-те страни, в които християните най-много от всички са подложени на преследвания. На върха на печалната класация е Северна Корея. Според вестника, 300 000 от 25,2 млн. жители изповядват християнство, или 1,2% от населението. По принцип, Пхенян враждебно се отнася към религиите и много вярващи са в затворите, подложени на изтезания. Втора в класацията е Сомалия, където от 11,2 млн. жители християните са едва   няколкостотин. Ислямистката групировка "Аш Шабав" обяви, че иска да прочисти напълно страната от християнското присъствие. Заподозрените в принадлежност към Църквата се убиват на място, пише "Гардиън". Трето място заема Ирак. Там християните са по-малко от 1% от 36-милионното население. Сега те са около 300 000, като до свалянето на Саддам Хюсейн и началото на въоръжения конфликт бяха значително повече.

Голяма част от територията на страната се контролира от групировката "Ислямска" държава", която насилствено принуждава християните и представители на другите религиозни малцинства да приемат исляма или ги убиват публично.
Класацията допълват Сирия, Афганистан, Судан, Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия, Малдивски о-ви, Саудитска Арабия, Либия, Йемен, Узбекистан, Виетнам, ЦАР, Катар, Кения, Туркменистан, Индия, Етиопия, Египет, Джибути и Мианмар.