Как да започнете разговор с човек, който ви привлича

Животът

04-08-2015, 10:45

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Науката обяснява

Едва ли има по-неловка ситуация от тази да заговорите непознат човек, който ви привлича. Сякаш стомахът ви е пълен с пеперуди, а в устата ви има сливи. „Ъ, да, ъ, как си?“.
За щастие, социалната наука е извършила малко емпирични проучвания, които ще ви покажат как да започнете подобен диалог.

Представяме ви проучването, публикувано в Sex Roles и ръководено от психолога Крис Л. Клиенке от Университета на Аляска. Той е накарал 600 души да оценят ефективността на три вида начина за начало на диалог.
Реплики за свалки от типа на „Вярваш ли в любовта от пръв поглед или да мина пак?".
Напълно безобидни въпроси с отворен край от типа на „Какво мислиш за тази група?“ или „Кой е любимият ти отбор?“
Директен подход от типа на „Сладка си/сладък си. Мога ли да те почерпя едно питие?“.
Оказва се, че мъжете и жените се различават доста в предпочитанията си. Докато първите биха избрали по-директен подход, дамите предпочитат въпросите с отворен край.
Едва ли е изненадващ фактът, че малцина избират репликите за свалки. Авторите твърдят, че те продължават да съществуват, тъй като и до ден днешен се „налагат от популярните книги и списания. Те стимулират фантазиите ни с истории, завършващи с успешна свалка след подобна реплика много по-често, отколкото е в действителност.“
В края на краищата – най-добре е да започнете диалога с нещо безобидно.
„Този тип начало на разговора си има едно основно предимство – то предоставя един по-малко застрашителен контекст за отговор от страна на другия човек“, пишат авторите.

Източник: Business Insider