На пазара удрят по джоба с нелицензирани кантари

Животът

04-08-2015, 14:23

Снимка:

©Евгени Цветков

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Нарушенията са масови, отчитат проверяващите след внезапна акция

Масови нарушения в измервателните уреди откриха инспекторите от пловдивската дирекция за метрологичен и технически надзор на плод-зелечуковия пазар до Първо РУП в район "Южен“.


От пет внезапно проверени сергии по метода "таен клиент“ на случаен принцип, всички търговци бяха хванати с едно и също нарушение – използване на нелицензирани кантари. Два от тях бяха без пломби и стикери от техническия орган, а останалите, внос от азиатски страни, изобщо не отговаряха на разрешителния списък за такива теглилки, съобразен с европейските изисквания.


Това е грубо нарушение, защото дава възможност везните лесно да се пренастройват в ущърб на клиентите, затова има точен регламент за марки и лицензионен режим, обясниха проверяващите. Глобата в такъв случай е от 100 до триста лева за първо нарушение, при следващо тя е още по-тежка, обясни един от инспекторите.


Търговците признаха, че напълно съзнават, че са в нарушение, но се оправдаха с непосилно скъпите за тях законни апарати и тежката административна процедура по легализирането им.


За съжаление, това е масова практика по всички пазари, коментира началничката на пловдивската дирекция за метрологичен надзор Екатерина Павлова.