Прокуратурата иска "задържане под стража" за изнасилвача и убиец на британката

Крими

04-08-2015, 16:19

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметицата за убитата британка: Още не мога да кажа нищо

Две ДНК експертизи уличават Иван Николов в чудовищното престъпление

Ямболската окръжна прокуратура иска днес най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ на Иван Николов за обвинения в изнасилване и убийство на 67-годишна британска гражданка.

Две ДНК експертизи сочат, че Иван Николов е убиецът. Бил джигит на пътя, редовно карал пил. Има над 10 присъди за кражби.

Поне две ДНК експертизи са извършени в базовата научнотехническа лаборатория към ОД на МВР в Бургас, които са уличили циганина Иван Маринов Николов в изнасилване и убийство на англичанката Джанет Бенет в ямболското село Маломир, научи “24 часа”.

С едната от тях е трябвало да бъде потвърдена самоличността на убитата жена, тъй като тя е била обезобразена - циганинът я запалил, за да прикрие следите.Затова са били иззети косми от нейната четка за коса, като изолираният от тях ДНК профил е сравнен с този на трупа.

От бургаската дирекция отказаха информация какви биологични следи от обвинения са открити до тялото на жертвата. Според запознати обаче най-вероятно става въпрос за сперма. Сравнителен материал е взет от употребявано бельо, намерено при претърсване в дома на Николов в Маломир.

“От събраните до момента доказателства може да се направи заключение, че смъртта се дължи на силен удар в задната част на главата на жертвата, вероятно с камък, който е причинил вътрешен кръвоизлив”, каза окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дочев.

Над 10 присъди има в досието си 40-годишният Иван Маринов Николов, обвинен за убийството на 68-годишната британка. Първият му сблъсък с правосъдието е отпреди 20 г., когато той е санкциониран за отклоняване от военната служба.

Циганинът е съден за най-различни кражби, включително и на автомобили, унищожаване на движима собственост, няколко пъти и за шофиране в нетрезво състояние. Карал пиян дори в период, в който е изтърпявал санкция за същото престъпление.

Повечето от делата срещу него са минали в Ямболския районен съд. Николов се е признавал за виновен и е сключвал споразумение с прокуратурата за по-ниски присъди. За шофиране с алкохол над 1,2 промила има присъда и от Несебърския районен съд. Всичките му наказания обаче са за кратко време - от 4 месеца до година и половина. Последно излязъл от затвора през 2012 г.

Николов е с основно образование, води се неженен. Според запознати обаче той има две деца, които най-вероятно живеят с майка си в Ямбол. Когато преди 9 месеца се появил в Маломир, където живее майка му, в селото се заговорило, че жена му го изгонила.

Пиянството и купоните му дошли до гуша на хората от селото. Въпреки това никой не е очаквал, че може да извърши убийство. След инцидента младежите се страхували да излизат вечер. Хората започнали да заключват къщите си, а при местната жена, която лее куршум срещу уплах, се извила опашка от чакащи. Жителите на Маломир се надяват, че животът им ще влезе в обичайното си русло, но все още не могат да се от търсят от преживения шок.

Убитата Джанет Бенет известна сред съселяните си като Жан, била блага и усмихната жена. Заедно с болния си съпруг много се радвали, че се сдобили с дом в Маломир, разказват хората, които им продали къщата. Направили ремонт, за да пригодят към нуждите на трудноподвижния Ник.

Преди 20 дни пристигнали и мебелите им от Турция. Семейството било много доволно от селото и бързо се вписало в местната общност, където живеят още 28 англичани.

Съпругът на Джанет вече научил за убийството на жена си. Той все още е в ямболската болница. Въпреки че две английски семейства са изявили желание да се грижат за него, той поискал да му намерят жена, която да полага необходимите грижи за него.

Пред свои познати той казал, че иска да продължи да живее в България. Кучетата на семейството са настанени в английски семейства.