Розовите домати с рекордно ниски цени

Парите

05-08-2015, 08:29

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На места червените дори вървят по-скъпо

Розовият домат удари най-ниската цена от 50-60 ст. на едро. Най-голямата зеленчукова борса край Пловдив - в с. Първенец, е наводнена. На места червеният домат дори върви по-скъпо, което е прецедент.

Производителят Стефан Гунчев от с. Йоаким Груево разтоварва цял бус с розови домати и направо му се плаче. Засадил е 7 декара, очаквайки да хване "голяма цена". Но търговката Нели Попстоянова е категорична - 50 стотинки за средни домати и 80 - за по-едрите.

"Миналата година по това време го изкупуваха по 2,50 лв., а сега е пет пъти по-евтин. Не мога да си избия разходите. Имам четирима работници, на които плащам по 25 лева надница, но ще ги съкратя наполовина", обяснява Гунчев.

Масово производители от Пловдивско се оплакват от ниските цени на розовия домат. Всички се надявали да спечелят и заложили на този зеленчук. Пазарът обаче се оказал наситен.

"Нормално е в този момент да поевтинее. В стоманено-стъклените оранжерии правят последните беритби. Масово се излива продукция и от полиетиленовите оранжерии. Вече узря и полското производство. Всичко това се изсипва на пазара и той е залят с розови домати", обяснява доц. д-р Даниела Ганева от Института по зеленчукови култури в Пловдив.

Производителите обаче имат друго обяснение. Според тях ниската цена на родния домат се дължи на вноса от Македония, Турция и дори от Полша. "Купуват розови гръцки в каси, редят ги в кашони и ги предлагат за български", твърди Борислав Матишев.

Той напразно чакаше да продаде едрите си розови домати за левче килограма.

"Отгледани са на открито, слънчеви, вкусни, но няма търсене", вдига рамене Матишев.

Колегата му Славчо Петров дори предлага на всеки, който се спре около него, да опита. "Вижте колко е сладък", подава парче на клиентка.

"Никакво търсене. Има много внос и свръхпроизводство. Има дни, когато розовият домат се продава по 0,60 лв., а червеният - по 0,80. Такова чудо не помня", казва Нели Попстоянова. Не може да си обясни защо в пика на лятото хората не консумират розови домати, когато са най-вкусни и евтини.

"След 20-ина дни ще са с друга цена. Жегата ще ги съсипе и ще се появи дефицит", прогнозира Попстоянова. Колегата ѝ Иван Стоянов от с. Стряма зове клиентите да правят консерви с розови домати и дори лютеница. Най-големите купувачи били от заведенията и ресторантите.

"Кръчмари казват, че продавали повече ракия покрай салатата с розов домат", допълва Стоянов. Той също е убеден, че след месец цената му ще тръгне нагоре. "Тогава Ципрас сигурно ще ни прати внос от Гърция и ще се търгуват по 1,20 лв. на едро, а на пазарите цената ще е двойна", смята Стоянов.

Ембаргото, наложено на Русия, също подбивало нашето производство.

Петя Стоянова от с. Маноле също е вдигнала ръце. "Изкупиха ми розовите домати по 70 стотинки. Това е цинизъм. Оранжерийните са на приключване. Полските пък пламнаха от болести. Миналата година ни съсипаха дъждовете. Сега на ход са вирусите, от които няма спасение. На 14 юни засадих корените на полето. Пръсках няколко пъти, но никакъв ефект - вирозата е факт", казва Стоянова.

Тя и други нейни колеги се оплакват от некачествени препарати.

"Хем са скъпи, хем никаква работа не вършат", категорична е Петя.

Преди година тя пресмяташе колко пъти поскъпва доматът от полето до чинията и се ядосваше, че това е за сметка на производителите. Тогава продукцията ѝ се изкупуваше на едро по 1,50 лв., а на дребно по сергиите розовите домати стигаха до 5 лева за килограм. Сега на дребно вървят по 1,20 - 1,30 лв.

Проф. д-р Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури: Година на вирусите, продукцията ще отслабва.

Честите превалявания създадоха условия за вирофорни трипси и въшки, които пренасят краставично-мозаечната и бронзовата болест по доматите. Нападнат е и пиперът, твърди директорката на Института по зеленчукови култури в Пловдив проф. д-р Стойка Машева. Тя определя 2015-а като година на вирусите по доматите. Според нея във всеки посев има болни растения, което ще се отрази на добивите след месец.

Проф. Машева развенчава мита за розовия домат. "Като хранителна стойност и по биохимични позатели той не е по-добър от червения, в който има повече ликопен и бетакаротин. Двата компонента са с оксидантно действие", казва тя.

Предпочитанията към розовия домат били, защото е по-месест и има по-малко семена. По-нежен е като текстура и съдържа по-малко целулоза.

"Ако вирусните болести продължат да се развиват така динамично, вероятно през август ще има по-малко добиви на български домати", смята проф. Машева. По думите ѝ някои от тези болести се дължат на меката зима - трипсита и въшките, които пренасят вируса, не могли да загинат. И нападенияа започнали още през пролетта.

Очаква се полското производство да бъде с по-ниско качество и това автоматично ще вдигне този месец цената да отгледания розов домат. Причините били две - в този период на лятото добивите са по-малки и няма оранжерийно производство, а се разчита само на реколтата от полето.

"Тези, които успеят да опазят продукцията, ще хванат добра цена", прогнозират агрономи.