Водолаз откри древногръцки кораб край Св. Иван

Корабът е на 15 метра дълбочина и е огромен - около 150 тона

На древногръцки кораб се натъкнал случайно местният любител водолаз Тодор Димитров при поредното си гмуркане край остров Свети Иван, съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Корабът е на 15 метра дълбочина и е огромен - около 150 тона. Проучването му ще струва около 100 000 лева. Благодарение на запазената керамика той е датиран от самото начало на гръцката колонизация в Черно море - VI век пр.Хр. По-интересен обаче е товарът му - добре обработени правоъгълни камъни (квадри) от варовик.

Според шефа на НИМ Божидар Димитров това обяснява защо античната Аполония била изградена именно от такива камъни, след като в околностите кариерите са само от гранит и гнайс. Досега учените смятаха, че варовикът е доставян от днешен Балчик.

Но очевидно идващите от Егейско море кораби, някои от които са достигали 100 тона водоизместимост, са били натоварен със скъпи, но леки стоки, и са ползвали квадрите за баласт. При акостирането си в Аполония те са ги продавали на местните жители, доколкото на обратния път вече са били добре напълнени с жито, дървен материал и други по тежки товари, обяснява находката историкът.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"