Съкровищата от раклата на една българка

Мисия Бургас

05-08-2015, 15:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Детски музей на колела гостува в Бургас днес

Стари накити се превръщат в разказвачи за живота на възрожденските българи

Стари красиви български накити се превръщат в разказвачи за живота на възрожденските българи. Те са част от изложбата "Съкровища от старата ракла", която се открива на 13 август от 18:30 часа в зала "Ал. Г. Коджакафалията" в Морското казино и ще остане там до 30 септември. Експозицията е организирана от Община Бургас, Регионален исторически музей - Бургас и Регионален етнографски музей - Пловдив.

Експонатите са събрани от цялата българска етническа територия и са свързани най-вече с епохата на Българското възраждане (ХVІІІ - началото на ХХ век). Подбрани са различни видове женски украси - обици, трепки, прочелници, подбрадници, огърлици, нагръдници, брошки, медальони, муски, пафти, колани пръстени и гривни.
Накитите са изработени от сребро и злато с различни техники - коване, леене и филигран. Богатата декорация на предметите също разкрива много детайли за социалния статус и живота на притежателя им.
Изложбата показва не само красотата на възрожденските накити, но и тяхната втора роля като средство за предпазване от зли влияния. Магическите жестове са кодирани в разположението на накита върху тялото: тепелъкът покрива главата и пази фонтанелата, паричките, мънистата или камъните отблъскват лошото; пендарите и нагръдните накити защитават сърцето, но и майчиното мляко, а пафтите и коланът са като бдителни очи, които предпазват утробата на жената, за да осигурят продължението на рода.