Годината на раждане показва шансовете ви да станете милионер

Портфейл

06-08-2015, 07:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нетното богатство отнема повече време, за да се натрупа в сравнение с доходите, а след това се понижава по-бавно

Почти всички от нас сигурно са се питали следното - какъв е шансът да стана милионер? Ако сте на възраст над 62 години, шансовете да имате поне 1 млн. долара нетно състояние (общите ви активи минус общите ви дългове) са относително постижими - около 1 на 7.

Ако сте под 40-годишни обаче, шансовете ви са доста по-малки - едно на 55.

Това са данните от нов материал на икономисти от Центъра за финансова стабилност на домакинствата Сеинт Луис Фед, който показва доказателства за нарастващата дупка между поколенията по отношение на богатството, предаде Business Insider.

Приходите и богатството на всеки човек имат тенденцията да следват нещо като натурален образец през живота си.

Младите хора (обикновено тези под 40-годишна възраст) не са работили много години, затова нямат възможност да спестят толкова много. Те имат нужда и да инвестират в неща като образование и притежание на ново жилище.

Хората на средна възраст (40-61 години) са работили достатъчно дълго, така че да почнат да натрупват състояние бързо.

Възрастните хора (от 62 години нагоре) започват да взимат средства от богатството си, за да финансират пенсионирането си.

Нетното богатство отнема повече време, за да се натрупа в сравнение с доходите, а след това се понижава по-бавно. Отчасти това се дължи на факта, че много хора теглят кредити в началото на живота си - студентски кредити, ипотеки и т.н. - и затова имат негативно нетно състояние. Хората губят приходите си, когато се пенсионират, но са склонни да се държат за по-големите източници на нетното им богатство - като домовете им например.

Обикновено младите хора винаги са били бедни. Поглеждайки по-надълбоко обаче, може да се забележи, че днешните младежи са по-бедни спрямо младите в миналото.

Периодът, в който някой се ражда, също може да има огромен ефект върху благосъстоянието му в сравнение с други поколения. Ако говорим за САЩ, победителите в този исторически джакпот се явяват хората, родени между 1930 и 1945 г. и са станали пълнолетни след Втората световна война.

Поколението, родено след Втората световна война - т.нар. „бейби бум" - не са изкарвали толкова пари, колкото предшествениците си, отчасти защото по-големият брой хора означавал по-голяма конкуренция. Освен това, поколението на „бейби бум"-а е първото, което истински усеща ефектите от глобализацията и конкуренцията от колеги в развиващия се свят. Автоматизацията и спадът на синдикатите също подринали растежа на заплатите. Но дори и поколението „бейби бум" изглежда се е справяло доста добре в сравнение със следващите поколения.

Поколението X (родените между 60-те и 80-те години на миналия век) е било много по-малко богато заради нарастващите жизнени стандарти.

Поколението „Милениум" или родените в периода 1981-1997 година са по-бедни, въпреки че не са изкарвали доходи достатъчно дълго време, за да се прави историческо сравнение.

Само за 25 години разликата между състоянието на младите и възрастните хора е зейнала още по-широко. През 1989 г. възрастните семейства са имали средно 7,6 пъти по-голямо състояние в сравнение с младите семейства. До 2013 г. дупката е нараснала до 14,7 пъти.

Според изчисленията на икономистите, човек, роден през 1970 г. има с четвърт по-ниски доходи и 40% по-малко богатство от човек, роден през 1940 г.

Това може да се дължи на различието във финансовите решения между младите и възрастните. Обикновено по-големите хора имат по-разнообразни инвестиции, имат по-малко дългове и по-лесно могат да се справят с финансови шокове в сравнение с младите хора.

Ако младите хора искат да увеличат шансовете си за богатство, добра стратегия е да подражават на по-възрастните: да имат спешен фонд, да си изплащат дълговете, да избягват кредити на висока цена и да влагат парите си в инвестиции с по-висока доходност.

Друга стратегия, която може да проработи за младите, е да отложат закупуването на нов дом. Така младежите могат да спестят и да направят по-голяма първоначална вноска по-късно и така да намалят дълговете си, както и междувременно да правят по-разнообразни инвестиции.

Но дори и поколенията Милениум и Х да следват тези стратегии, историческите тенденции не изглежда да са на тяхна страна. „Някои хора просто са родени с късмет", заключават икономистите.