US авиацията с първи удар по "Ислямска държава" от турска база

Свят

06-08-2015, 12:31

Снимка:

©Архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Сюзникът на Асад - Иран, скоро щял да представи в ООН нов мирен план за Сирия

Американската авиация нанесе първия удар по "Ислямска държава" от турска база. Атаката срещу позиции на групировката в района на сирийския град Ракка бе извършена с безпилотен самолет, излетял от летището в Инджирлик.


Турция, която дълго време странеше от войната с джихадистите, даде базата си на американците след кървавия атентат в град Суруч в края на миналия месец. В най-близко време в Инджирлик ще бъдат дислоцирани 30 бойни самолета, които ще помогнат за реализиране на турско-американския план за създаване на "зона за сигурност" на сирийска територия и облекчаване на миграционния натиск върху Турция.


Наред с информацията за атаката от Инджирлик, съюзническото командване съобщи за нови 29 въздушни удара по позиции на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.


Въпреки това групировката отбеляза снощи нов успех в сраженията със сирийските правителствени сили. След кратко сражение в ръцете на джихадистите падна град Ал Кариатайн в провинция Хомс. Така те заздравиха позициите си на подстъпите към столицата Дамаск.


Войските на президента Башар Асад са силно притиснати и на северозападния фронт. Ислямистите от Фронта ал Нусра, подпомогнати от чеченски бойци, достигнаха на два километра от армейската база Джурин в провинция Хама.


По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права в двете сражения вчера са загинали повече от 120 души.


Съюзникът на Асад - Иран, обяви, че ще представи в най-скоро време в ООН нов мирен план за Сирия.