Експерт: Ако не ваксинираш своето дете, ти застрашаваш останалите

Общество

06-08-2015, 13:10

Снимка:

©hospital.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ние сме длъжни да обяснаваме, казва шефът на Българската педиатрична асоциация

Проблемът с отказа от ваксиниране е обществено значим, категоричен е председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. Според него това трябва да е една от целите на кампанията, която здравното министерство ще започне за информираност на обществото за нуждата от ваксиниране.


"Не са много тези, които не одобряват ваксините в нашето общество. Това са мислещи хора, които имат страхове. На нас специалистите ни е задължение да обясняваме. Съвременното човечество без ваксините е немислимо да съществува. Обществото трябва да е информирано постоянно за проблемите. Имунизационният календар продължава десетина-петнайсет години за всяко дете, така че непрекъснато трябва да се информират хората", твърди специалистът.


"Ако не ваксинираш своето дете ти застрашаваш останалите, това трябва да се разбере", подчертава педиатърът.


Според проф. Пилософ е необходимо да се подобрят дейностите, свързани с женските консултации, както и да се разпишат правила за последващо обучение на личните лекари.


За предвиденото в програмата за децата с увреждания проф. Пилософ коментира: "Това е разумна идея, само мога да се радвам, че има реализация поне във вид на документ. Надявам се, че специалистите ще работят по него".