Започна ремонт на тракийския храм край Старосел

Животът

06-08-2015, 14:33

Снимка:

history.rodenkrai.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Ще бъде реконструиран свлеклия се купол, ще се сложи метална укрепителна конструкция

От днес започва ремонтът на тракийския храм край село Старосел. Дъждовете и свлачищата от миналата година повлякоха страничната стена на храма и достъпът до него бе преустановен.

С 50 000 лева от Министерството на културата, отпуснати през декември миналата година бяха премахнати над 1000 кубика пръст, срутили се върху купола.

В хода на подготвителните дейности целият могилен насип вече е отстранен, извършено е повърхностно отводняване и дренаж.

За същинския ремонт са осигурени 360 000 лева, с които храмът ще бъде укрепен. Реконструкцията ще започне от свлеклия се през зимата купол. След това ще бъде премахната дървената укрепителна конструкция вътре и ще бъде заменена с метална.

И сега туристи се допускат до обекта, но могат да го разглеждат само отвън, обясни кметът на Старосел Иван Жутев. Той очаква ремонтът да приключи през октомври и тогава посетителите да могат да разглеждат цялата гробница.

Кметът се надява за култовия комплекс да бъде разработен цялостен проект, който да позволи продължаване и на проучвателните дейности по него.