Столичани крачат по 120 км нови тротоари

Мисия София

06-08-2015, 16:17

Снимка:

politika.bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Това не е предизборна активност, а ясни стъпки по програма, увери зам.-кметът на СО

Над 120 км тротоарна мрежа е сменена в София за последните 3 години, като това са почти 600 000 кв. метра, пресметна пред журналисти Любомир Христов, зам.-кмет на Столична община, при проверка на новите тротоари на ъгъла на 9-та френска езиковагимназия "Алфонс дьо Ламартин".

"В последните месеци след срещи, които направихме и със Съюза на слепите в България и с други организации, които представляват хора с увредено зрение, започваме поетапно при изпълнението на реконструкции, особено по натоварени пешеходни зони и тротоари да поставяме и водещи тактилни ивици, което в голяма степен да облекчава и да дава възможност на хората с увредено зрение да се предвижват по-спокойно и безопасно по улиците на София", обясни още той.

"Вярвам, че много качествено се ремонтират тротоарните настилки", допълни още Христов.

"Това със сигурност не е преди местните избори. Ако беше свързано с изборите, щяхме да го изпълняваме само през тази година", заяви той в отговор на въпрос дали подмяната им не се прави заради предстоящите избори наесен.

"По отношение на ремонта на тротоари и на малки улици, се стремим да подхождаме интегрирано от гледна точка на това, че ги обвързваме с други проекти", каза още той. Христов даде пример с изпълнението на реконструкцията на парка на НДК с прилежащите тротоарни площи, което означава нови тротоари по ул. "Фритьоф Нансен", по бул."Патриарх Евтимий" и по бул. "Витоша".

"Приключихме пешеходната зона на бул. "Витоша" преди по-малко от месец. Преките, които са заключени между ул."Г.С.Раковски" и бул. "Патриарх Евтимий" вече са готови. В момента работим около 9-та френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин“ и всички преки на ул. "Фритьоф Нансен" и бул."Патриарх Евтимий". По същия начин се изпълняват ремонтите и в районите "Лозенец", "Надежда" и "Красна поляна" - целенасочено, в цели карета", уточни Любомир Христов.

Той припомни, че в момента в "Лозенец" се изпълнява голяма програма на "Топлофикация" София за подмяна на мрежата им и заяви, че паралелно с това общината планира преасфалтиране на по-голямата част от улиците, които са обект в момента на подмяната, включително с нови тротоари.

"Смея да твърдя, че работим с ясна програма, по ясни стъпки, така че да можем да постигнем това, което до момента е резултат, както и плановете, които имаме за следващата година", допълни още той.