Бум на разрешителните за строителство в София

Животът

06-08-2015, 18:15

Снимка:

©cross.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

След години замразяване в бранша

Стабилен и динамичен е пазарът на недвижими имоти в момента. Ръст от 30 % е отчетен след първото тримесечие.
Председателката на УС на Националното сдружение "Недвижими имоти" инж. Ирена Перфанова коментира, цитирана от БНР, че ръстът при цените е около 5-6 %. При по-малки имоти повишението стигало до 10 %.


Регистрира се бум в издаването на разрешителни за строеж в София. Това се случва след години замразяване на строителството. Експертката обясни, че купувачите са изключително внимателни по отношение на качеството, както и на кой инвеститор се доверяват, особено когато се касае за купуване "на зелено".


Некоректните и фалшиви обяви, не само че застрашават новото строителство, но и влияят на целия пазар на имоти - на наеми, продажби. На тях обикновено била сложена друга снимка, а не на предлагания имот, имат подозрително ниска цена или други уловки за привличане на клиенти.


По отношение на жилищата най-скъпите столични квартали са "Иван Вазов", "Лозенец", "Изток", "Изгрев", "Гоце Делчев" и част от "Манастирски ливади".


Ирена Перфанова коментира, че концентрирането на бизнес, появата на търговски центрове и подобряване на инфраструктурата в някои райони допринася за повишаване на интереса към тях.


Намаляването на разликата в лихвите при депозити и кредити също допринасяло за раздвижването на пазара на имоти.