Реформаторите ще оттеглят спорния си проект за НК

Най-доброто от печата

07-08-2015, 06:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще отпадне скандалната забрана магистрати да си говорят с министри без свидетели

Заради масовите критики Реформаторският блок (РБ) ще оттегли спорния си проект за промени в Наказателния кодекс (НК), който четирима депутати внесоха в последния работен ден на парламента.

Депутатът вносител Найден Зеленогроски каза пред "Сега", че в края на месеца промените ще бъдат изтеглени и 1/3 от тях ще отпаднат. Става дума за предложението да се забрани "непублично" общуване между съдии, прокурори, следователи и членове на независими регулатори и представители на изпълнителната власт. От думите му се разбра, че вносителите са били предупредени и от чужди, и от собствените си юристи, че този текст ще създаде проблеми. Спорните промени са взети от кодекси в САЩ и Великобритания, където правните системи са съвсем различни от българската.

Зеленогорски, Димитър Шишков, Димитър Делчев и Димитър Танев предлагат въпросните разговори да бъдат легитимни само когато се провеждат пред поне трима свидетели. Според проекта изброените длъжностни лица нямат право също да си говорят по телефон или да си пишат по интернет без чуждо присъствие. На въпрос какво би станало, ако съдия е женен за министър и си говорят "нерегламентирано" Зеленогорски отговори, че това не било служебен разговор. Той не можа да обясни как ще се избират тримата свидетели, нито как ще се контролира дали длъжностните лица не нарушават забраната, за да бъдат наказани със затвор от 2 до 5 години и глоба до 50 хил. лв.

Зеленогорски не вижда проблем в разпоредбата и заяви, че дори би добавил и депутатите сред длъжностните лица, на които се забранява да водят непублични разговори. Според Димитър Делчев текстовете не били прецизирани и ясни, но пък самият той вече се подписал да бъдат изтеглени и променени.

Зеленогорски бе категоричен, че колегите му няма да се откажат от другия спорен момент в измененията на НК - драстично да се увеличи санкцията за купуване на гласове. В проекта се предвижда наказанието от 5 години затвор да скочи на от 10 до 15 години. За организаторите на това престъпление, които в момента са заплашени с до 6 години затвор, се предлага наказание от 10 до 20 години зад решетките. За сравнение за умишлено убийство наказанието е от 10 до 20 години затвор.

Въпреки критиките и на тези разпоредби Зеленогорски смята, че това е сигурен начин да се ограничи купуването на гласове. Той цитира данни на неправителствени организации, че около 24% от гласовете са контролирани или купени. Феноменът придобивал особено застрашителни размери, а едва 7-8 са заловените търговци с вот, при това осъдени по бързата процедура. "При положение че говорим за драстичен проблем, очевидно е, че се налагат и драстични мерки", допълни зам.-председателят на ДБГ. Според него завишаването на санкцията е сигурна превенция срещу този тип деяния.

ТВЪРДО

Реформаторите нямат намерение да се откажат от отпадане на наказанието за провокация към подкуп и намаляване наполовина на наказанията на заловените чрез провокация. При продажбата на вот, когато продавачът е съгласувал това с органите на реда, за да бъде хванат купувачът, даже няма да бъде съден. "В момента хората не смеят да свидетелстват за случаи на купуване на гласове, защото влизат в общия процес и получават същата присъда като фактическите брокери на партиите, които купуват гласове", поясни Зеленогорски.