Цацаров провери фара на Шабла

Съоръжението е строено през 60-те години на миналия век

Главният прокурор Сотир Цацаров почива на Добруджанското Черноморие, съобщиха за "Стандарт" читатели от Шабла. Рибари разказаха, че в сряда след обяд той, придружаван само от двама охранители, е посетил района на фара на нос Шабла. Цацаров подробно разпитвал за изградения парк в началото на рибарското селище "Кария". Морските мъже разказаха още, че държавният обвинител проявил интерес и към премахването на останките от старата морска естакада и градежа на ново съоръжение, като дори извадил фотоапарат и снимал информационната табела на обекта, пише "Стандарт".
Вече вечерта шабленци се чудеха дали обвинител номер 1 е на почивка в близката резиденция или е по работа в района, защото отново се върнал и пак най-обстойно, макар и без да слиза от автомобила, оглеждал все още непремахнатите останки на старата естакада. Някои допускат, че Цацаров може и служебно да е в района, защото на няколко пъти фирмите подизпълнители на обекта се карали и дори работници и шефове стигали до бой, което пък карало местните рибари, които лятото са на морето, да викат полиция. Последният скандал между фирмите, които трябва да махнат останките на старото съоръжение, бил миналата седмица и след намесата на полицията обектът бил изоставен.
Съоръжението е строено през 60-те години на миналия век, като е от изключителна важност за страната - по него се определя периметърът на морската акватория на страната. В началото на април т.г. официално бе направена първа копка на строителството на нова естакада, като на събитието присъства и транспортният министър Ивайло Московски. Той заяви, че за този обект държавата отпуска 6 млн. лв. и новата естакада трябва да е факт до януари 2016 г. Днес шабленските рибари обаче недоумяват как ще стане готова новата естакада, като вече е август, а все още не са разчистени в морето останките от старото съоръжение.