Експерт: Не сме бронирани срещу атаки на "Ислямска държава"

Общество

07-08-2015, 11:11

Снимка:

©Архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Но засега няма преки данни за заплаха, спокоен е Славчо Велков

Не сме бронирани срещу атаки, не сме Обетована земя, но засега няма преки данни за заплаха. Засега не сме приоритет на "Ислямска държава". Това каза по bTV експертът Славчо Велков, коментирйки дали България е застрашена от джихадистите и с оглед събитията в Македония.


Иначе сме заплашени толкова, колкото и всички други държави от тероризъм, допълни той.


В момента приоритетът на "Ислямска държава" е овладяване на територии и създаване на първия халифат. Те разполагат структури от типа на НПО и проучват политическата обстановка, лидерите, нагласите и след това нанасят удар. Причините, поради които се появяват техни привърженици са три - по убеждение, заради финансово заплащане и млади хора, които са привлечени от романтизма и екшъна, който могат да изживеят, но се заблуждават, посочи Велков.


"Ислямска държава" вече не праща хора по места, а използва местни. Такъв е случаят с "Шарли ебдо" във Франция. На много малко места поемат отговорност за тетористични актове - наскоро в Кувейт и в Тунис, обясни експертът.


На въпрос каква е вероятността това, което се случи в Македония да се случи у нас, Велков посочи, че ние не знаем какво точно се е случило в страната. Засега няма информация за подобни действия. Ако отчетем случаите в Пазарджик има теоретичен израз на някакви идеи, но не и друго, допълни експертът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен