Туризмът е изправен пред катастрофа

Заради липса на квалифицирани кадри

Заради липса на квалифицирани кадри качеството на обслужване по българските курорти не е на ниво. Това заяви в интервю за телевизия Европа председателят на брашновата асоциация на ресторантьорите - София и член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Той разкри, че ако не бъдат взети съответни мерки след време може да се стигне до катастрофа в сектора.
Обслужването в туристическия сектор през тази година не носи след себе си положителни отзиви от страна на почиващите по българското Черноморие. Освен недоволството от хаотичното застрояване в големите курорти туристите се оплакват и от обслужването. Председателят на брашновата асоциация на ресторантьорите - София и член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров обясни, че заради липса на условия и адекватно заплащане младите хора с придобити професионални умения предпочитат работа извън България.
"През тази година най-известните хотелиери и ресторантьори споделят, че са фрапирани и обезпокоени от факта, че не могат да намерят персонал. Взимат куцо, кьораво и сакато, за да работи. Това води до автоматичното спадане на качеството на услугата. Имаме база прекрасна, имаме красиво море, но нямаме кадри, които да искат да работят тук.", обяви пред тв "Европа" Атанас Димитров - председател на браншовата асоциация на ресторантьорите - София и член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
Представители на хотелиерите и ресторантьорите предвиждат среща с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и министъра на туризма Николина Ангелкова, на която ще предложат някои промени, за да има промяна в настоящата ситуация.
"Нашето предложение за тези страни, които са кандидат-членки на ЕС като Македония, като Украйна - да може да се разреши облекчен визов режим за кадри, които липсват на нашия пазар или няма достатъчно предлагане.", разкри Димитров.
Димитров допълни, че ако не се реагира своевременно, ако не се въведе облекчен режим за свежи хора, които да помогнат в този труден момент, обслужващият сектор в туризма ще бъде изправени пред катастрофа.