Националната въздушна обиколка започна от пловдивското летище

Животът

07-08-2015, 15:14

Снимка:

©Димитър Ставрев

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Провежда се на щафетен принцип, утре леките самолети ще кръжат над София

Петнайсет леки самолета, управлявани от любители и бивши военни пилоти, излетяха от летище Пловдив, давайки старт на Третата национална въздушна обиколка на България.


Тя е част от събитията, с които се отбелязва стогодишнината от създаването на първия български самолет.


За първи път въздушна обиколка на страната се е провела през далечната 1926 година със също първите родни самолети, произведени в български работилници, а втората бе през 2012 година по повод стогодишнината на военно-въздушните ни сили, разказа председателят на едноименната фондация, о.р. генерал Спас Спасов. Самият той е дългогодишен боен пилот от бомбардировъчната авиация.


Двудневната обиколка се провежда на щафетен принцип,което означава, че на различни етапи във въздуха ще се присъединяват и други пилоти-любители, обясни той. Първата отсечка днес е Пловдив – Приморско – Балчик и ще приключи на летище "Бохот" край Плевен.


Утре участниците ще извършат обиколката над София и отново ще кацнат на летище Пловдив. В групата ще се включат над 20 машини, сред които и три екипажа от Чехия. За съжаление самолет българско производство няма да участва, каза генерал Спасов.


В събота в Музея на авиацията в Крумово се открива изложението "Построено от българи", когато фондацията ще дари на музея репликата на първия български самолет, конструиран от Асен Йорданов. Предвидени са въздушни демонстрации.