Възстановяват градинските чешмички

Със средства от общинския бюджет

Община Русе започва възстановяването на градинските чешмички, съобщиха от общинската администрация.

Със средства от общинския бюджет вече са възстановени три питейни чешмички: на кръстовището на ул. „Панайот Хитов“ и ул. „Оборище“, на пл. „Хан Аспарух“ и на алеята при блок „Некрасов“ на ул. „Борисова“. Предстои в най-скоро време да бъдат възстановени чешмичките в алеята на бул. „Фердинанд“, както и в алеята на бул. „Цар Освободител“.

Със средства, дарени от сдружение „Ротари клуб Русе – Дунав“, пък ще бъде възстановена чешмичката на ул. „Александровска“, срещу Централни хали.

Водоподаването към чешмичките е прекъснато преди повече от десет години. Възстановяването е свързано с подмяна и изграждане на ВиК отклонения, ремонт и при необходимост изграждане на нови водомерни шахти, както и водомерни възли. Чешмичките на бул. „Цар Фердинанд“ и бул. „Цар Освободител“ са изцяло унищожени. На тяхно място ще бъдат монтирани нови.

„Планираме ежегодно в бюджета на Община Русе да залагаме средства за възстановяване на стари чешми или изграждане на нови“, заяви кметът Пламен Стоилов. Той допълни, че като кмет, а и в позицията си на обикновен гражданин, е изключително загрижен за често срещаните прояви на вандализъм в града ни. „Тъжно е, че има хора, които не си дават сметка до какво биха довели нанесените от тях щети. Почти невъзможно е да контролираме тези процеси, затова разчитаме и вярваме на подобряването на самосъзнанието на русенци, които да успеят да съхранят и запазят родния си град чист и подреден. Дори и с поставяне на видеонаблюдение, не можем да обхванем абсолютно всички съоръжения, затова призовавам русенци – нека бъдат истински европейци!“, каза още кметът Стоилов.