Избрани Новини
Цацата изчезна, ядем евтин гюмюш
10-08-2015, 08:34
Снимка:© Dobrichutre.bg
Автор:DobrichUtre.bg
Още по Темата:Кръчмарите вдигнаха драстично цените на любимата дребна риба
Собствениците на заведения от комплексите край Варна се опитаха това лято да скрият от менюто си евтината цаца, а други вдигнаха цената й по 3,50 лв. за порция. И понеже търсенето на любимата дребна риба не секва, кръчмарите се принудиха да и намерят достъпни заместители, като предлагат на клиентите си от вносния и евтин гюмюш и хамсия. В краен случай минават и на попчета, които рибарите ловят край брега.
Водата през този период на лятото обаче е вече много топла и рибата се е скрила по хладните и дълбоки води навътре в морето, коментират местните бараби. Затова и уловът е по-слаб, а търговците компенсират с внос на охладена риба от Турция и Гърция. Така сушата не се забелязва на рибната борса във Варна, защото там има и замразена норвежка скумрия по 7-8 лева килограма според големината, както и средиземноморски сафрид за по 10-11 лева/кг. Гюмюшът, който е по-дребен от цаца, е 2 лв., но свършва бързо, както и цацата и хамсията, които са по 3 лева килото, каята е 5 лева. Има кефал за 5 лв., барбуна за 3,50 лв., хариб - 4 лв. и калкан по 35 лева. Средиземноморският паламуд върви 12 лв./кг., колкото е и черноморската акула. Сафридът е 10 лв., лавракът и ципурата са по15 лв., иларията е 3,50 лв., сардината - 4 лв., лихнусът -10 лв., зарганът -13 лв., ватосът- 4 лв, пише "Монитор".
На борсата има и сладководна риба, като шаранът е 7 лева килограма, а белият амур -8, таранката и толстолобът вървят по 3 лв., сомът е 8-12 лв., пъстървата - 10 лв., щуката 7лв. Има още калмари по 12 лева, миди - 3 лв. и хайвер по 20 лв. Обикновените рибари по Добруджанското Черноморие се радват на добър улов от сафрид. И най-калпавият рибар вади на ден по 4 - 5 кг на чепаре.
Цената на сафрида надскочи кило месо
В магазините в Добрич той се продава по 8-10 лв. за килограм. За по-непретенциозните има внос на гръцки сафрид, който е само 5 лв. за кг. Изобилието от барбуня в Черно море вещае добър риболовен сезон наесен, прогнозира Виктор Лучиянов от Балчик, наричан Професора заради риболовните му умения. Заради студената вода през юни барбунята остана тук и тук си хвърли хайвера. Заради нея останаха и хищните риби, защото има какво да ядат, а барбунята е тяхна естествена храна, твърди местният експерт.
Цените по заведенията в морската столица обаче са си като за пика на сезона, а по разнообразието в менюто се разпознават и по-качествените рибни кухни. Местните попчета са по 5 лева порцията, колкото е кило на борсата
Сравнително евтино вървят сафридът и морският език, порция от които тръгва от 7,80 лв, а на ватоса, който е подобието на калкана, цената е 9 лева. Барбуната е 7,70 лв, панираната треска - 6,80 лв., филето от акула - 8,60 лв. Дунавски шаран може да се хапне за 9,40 лв., планинската пъстърва е 9,80, а сомът върви 11 лева, колкото е и порция морски кефал. Котлетът от сьомга е 13 лева, а за 14,80 лв. може да се поръча паламуд или заргана. Ципурата е 15,80 лв., а на 16 лева са заковани различни ястия от лаврак, барамунди, чернокоп и риба тон. Сред най-скъпите риби е лавракът, чиято порция е 24,20 лв, а семейна вечеря с този морски деликатес излиза 100 лева, ако не се поръчва нищо друго. Цар на трапезата си остава калканът, чиято цена е 29,80 лв.
Топ Новини