Цацата изчезна, ядем евтин гюмюш

Кръчмарите вдигнаха драстично цените на любимата дребна риба

Собствениците на заведения от комплексите край Варна се опитаха това лято да скрият от менюто си евтината цаца, а други вдигнаха цената й по 3,50 лв. за порция. И понеже търсенето на любимата дребна риба не секва, кръчмарите се принудиха да и намерят достъпни заместители, като предлагат на клиентите си от вносния и евтин гюмюш и хамсия. В краен случай минават и на попчета, които рибарите ловят край брега.

Водата през този период на лятото обаче е вече много топла и рибата се е скрила по хладните и дълбоки води навътре в морето, коментират местните бараби. Затова и уловът е по-слаб, а търговците компенсират с внос на охладена риба от Турция и Гърция. Така сушата не се забелязва на рибната борса във Варна, защото там има и замразена норвежка скумрия по 7-8 лева килограма според големината, както и средиземноморски сафрид за по 10-11 лева/кг. Гюмюшът, който е по-дребен от цаца, е 2 лв., но свършва бързо, както и цацата и хамсията, които са по 3 лева килото, каята е 5 лева. Има кефал за 5 лв., барбуна за 3,50 лв., хариб - 4 лв. и калкан по 35 лева. Средиземноморският паламуд върви 12 лв./кг., колкото е и черноморската акула. Сафридът е 10 лв., лавракът и ципурата са по15 лв., иларията е 3,50 лв., сардината - 4 лв., лихнусът -10 лв., зарганът -13 лв., ватосът- 4 лв, пише "Монитор".

На борсата има и сладководна риба, като шаранът е 7 лева килограма, а белият амур -8, таранката и толстолобът вървят по 3 лв., сомът е 8-12 лв., пъстървата - 10 лв., щуката 7лв. Има още калмари по 12 лева, миди - 3 лв. и хайвер по 20 лв. Обикновените рибари по Добруджанското Черноморие се радват на добър улов от сафрид. И най-калпавият рибар вади на ден по 4 - 5 кг на чепаре.

Цената на сафрида надскочи кило месо

В магазините в Добрич той се продава по 8-10 лв. за килограм. За по-непретенциозните има внос на гръцки сафрид, който е само 5 лв. за кг. Изобилието от барбуня в Черно море вещае добър риболовен сезон наесен, прогнозира Виктор Лучиянов от Балчик, наричан Професора заради риболовните му умения. Заради студената вода през юни барбунята остана тук и тук си хвърли хайвера. Заради нея останаха и хищните риби, защото има какво да ядат, а барбунята е тяхна естествена храна, твърди местният експерт.

Цените по заведенията в морската столица обаче са си като за пика на сезона, а по разнообразието в менюто се разпознават и по-качествените рибни кухни. Местните попчета са по 5 лева порцията, колкото е кило на борсата

Сравнително евтино вървят сафридът и морският език, порция от които тръгва от 7,80 лв, а на ватоса, който е подобието на калкана, цената е 9 лева. Барбуната е 7,70 лв, панираната треска - 6,80 лв., филето от акула - 8,60 лв. Дунавски шаран може да се хапне за 9,40 лв., планинската пъстърва е 9,80, а сомът върви 11 лева, колкото е и порция морски кефал. Котлетът от сьомга е 13 лева, а за 14,80 лв. може да се поръча паламуд или заргана. Ципурата е 15,80 лв., а на 16 лева са заковани различни ястия от лаврак, барамунди, чернокоп и риба тон. Сред най-скъпите риби е лавракът, чиято порция е 24,20 лв, а семейна вечеря с този морски деликатес излиза 100 лева, ако не се поръчва нищо друго. Цар на трапезата си остава калканът, чиято цена е 29,80 лв.