Съдят помощник машинист, убил колега и ранил 14 пътници

Крими

10-08-2015, 14:27

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

По делото вече са разпитани петдесет свидетели, има и множество експертизи

Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе обвинителен акт срещу помощник машиниста Христо Тиляшев за нарушаване на правилата за движение на жп състав и причиняване на смъртта на машиниста, съобщават от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

44-годишният Христо е нарушил правилата за управление на подвижен железопътен състав (София-Варна) на 12 юли 2014 в района западно от гара Калояновец, област Стара Загора.

Според обвинителния акт Тиляшев е нарушил два текста от правилата. Когато трябвало да направи транзитно преминаване по четвърти коловоз на гара Калояновец, за да се прехвърли от железен път 1 на железен път 2, той не спазил указанията на предупредителния и на входния светофар. Максимално разрешената скорост на движение в участъка била 40 км/ч., а помощник машиниста управлявал влака със скорост от 106 км/ч.

В резултат на това той причинил по непредпазливост смъртта на 39-годишния машинист Венко Т. и е ранил 14 души. Четирима от пътниците са със средни телесни повреди и имат трайни затруднения на движенията на крайниците и тялото.

Според прокуратурата случаят е особено тежък, а по делото са разпитани вече 50 свидетели. Заключенията се базират на множество експертизи - съдебно медицински, химически, технически и други.

Общият брой на пътниците в композицията е бил 160.