"Екоравновесие": Не си изхвърляйте домашните любимци

Мисия София

10-08-2015, 14:53

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

sofia.utre.bg

Всичко от Автора

Кастрацията на дворни кучета е безплатна и ще продължи до края на годината

Продължава изхвърлянето на бездомни кучета в кашони по софийските улици. Това констатира шефът на "Екоравновесие" Петър Киров на пресконференция, на която представи отчет за дейността на общинското предприятие за месец юли.

302 бездомни кучета са заловени през миналия месец. От тях 125 са върнати по места. 235 са кастрирани, а 51 кучета са осиновени.

Този месец се отчита повишение на осиновените кучета, спрямо предходните, стана ясно от думите на Киров. По кампанията за дворни кучета са кастрирани 32. Процедурата там е, че хората се обаждат и заявяват желание домашните им любимци да бъдат кастрирани.

В приюта в Сеславци са настанени 195 кучета, а в Горни Богров - 1255 кучета. 17 кучета са настанени в клиниката във Връбница.

Общо 176 391 лв. е похарчило общинското предприятие за месец юли. От тях 123 142 лв. са отишли за вода, горива, ремонти на автомобили и храна за кучета. За възнаграждения са дадени 46 693 лева, а останалите 6556 лева - за осигуровки.

След като детайлно представи статистиката за месец юли, Петър Киров изрази тревогата си от продължаващия процес на изхвърляне на кучетата по улиците. Той даде за пример стопанин от Нови хан, който се е обадил в общинското предприятие, за да съобщи, че кучето му е родило седем малки и ако от "Екоравновесие" не ги вземат, ще дойде в столицата и ще ги изхвърли. Киров обаче подчерта, че автомобилите на "Екоравновесие" нямат право да напускат територията на София, дори да имат доброто желание за това.

Решението да се избегнат случаи като този, а и оттам да се реши проблемът с бездомните кучета в страната, по думите му, е в изграждането на приюти в общините и изпълняването на Национална програма за кастрация, каквато се извършва в столицата.

От "Екоравновесие" увериха, че се опитват да се справят с проблема в София, но призоваха и за помощ от страна на медиите, чрез които посланията им да достигнат до хората.

Стана ясно, че освен кучетата се наблюдава и изхвърляне на котки. Пример за това е сигнал от събота, в който се казва, че от лек автомобил е изхвърлен кашон с котенца. Гражданинът, който е подал сигнала обаче е пропуснал да запише номера на колата.

Петър Киров отбеляза, че кастрациите са важни, защото намаляват възпроизводството. За информация на гражданите кастрацията на дворни кучета е безплатна и ще продължи до края на годината. От началото на кампанията, която стартира през месец март, по нея са били кастрирани 161 кучета.

Стана ясно още, че доброволци помагат при отглеждането на малките кученца. Желаещите да полагат грижи подписват декларация, че след като животните навършат определена възраст, ще бъдат кастрирани.

Тези пък, които решат да осиновят куче, трябва да са наясно, че ако след време решат да го изхвърлят на улицата, ги заплашва санкция в размер на 50 лева затова, че не са добри стопани. От "Екоравновесие" напомниха, че по закон превозването на животни може да се извършва само със специализирани автомобили, така че ако някой натовари няколко кучета и реши да ги изхвърли в столицата, е в нарушение.

В момента тече преброяване на бездомните кучета, като след един месец ще се знае какъв е техния брой.

Добрата новина е, че се очаква тази година да се отбележи ръст на осиновените кучета. За миналата година общо 440 кучета са намерили своя стопанин, а от началото на тази година до момента те вече са 325.