Зърнопроизводителите ще се срещнат с премиера

Общество

10-08-2015, 16:29

Снимка:

tvstz.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Браншът търси съдействие заради задължителните нивомери и ниското еврофинансиране

Зърнопроизводителите ще търсят съдействие от премиера Бойко Борисов, за да се разреши проблема със задължението на земеделците да монтират измервателни устройства на съдовете си за гориво. От браншовата организация съобщават, че срещата ще се състои до края на седмицата.

Фермерите масово отказват да монтират нивомери на ведомствените бензиностанции и настояват финансовото министерство да коригира наредбата в полза на земеделските производители. Според бизнеса поредното задължение ще ги натовари с излишни разходи в момент, когато те имат нужда от инвестиции в техника. Освен това няма да допринесе по никакъв начин за спиране на контрабандата на горива.

Преди две седмици земеделците демонстрираха какво ще се случи, ако стриктно изпълнят наредбата, като изкараха трактори и комбайни да зареждат по бензиностанциите и предизвикаха хаос в движението по пътищата.

Пред премиера зърнопроизводителите ще настояват и за увеличение на бюджета на мярката за инвестиции в стопанствата, тъй като в момента възможностите за еврофинансиране по нея са малки.