EK ни отпуска близо 73 млн. евро за бежанския проблем

Политика

10-08-2015, 16:46

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Средствата са за полицейски мерки срещу нелегалната имиграция и опазване на границите

Европейската комисия одобри българската програма с полицейски мерки срещу нелегалната имиграция и опазването на границите за близо 72 милиона и 760 хиляди евро. Парите ще бъдат поетапно отпускани през следващите 5 години.

Парите бяха предварително заложени в европейския бюджет до 2020 година, но за тяхното отпускане правителствата трябваше да получат зелена светлина за предложените от тях национални програми за действие.

За всички членки с външни граници днес одобряваме общо 2,4 милиарда евро, за справяне с миграционния натиск, каза говорителят на Еврокомисията Наташа Берто, която допълни, че на проблема се гледа "с широко отворени очи“.

По така наречения Фонд "Вътрешна сигурност“ българската програма също е потвърдена – това са мерки за наблюдение на границата ни със Сърбия и Турция, използване на модерни технологии и закупуване на оборудване за граничните патрули, борба с организираната престъпност, трафика на хора и наркотици, сътрудничеството с полицейските власти на всички наши съседни държави.

България ще ползва парите и за подобряване консулските системи за издаване на шенгенски визи и подобряване системата за засичане на пръстови отпечатъци в реално време, като част от борбата срещу чуждестранните бойци-джихадисти отиващи да се бият за "Ислямска държава".

Около 40,3 млн. евро отиват за охрана на границите и още 32 млн. за полицейско сътрудничество през следващите 5 години.

През март бе одобрена първата българска програма с мерки по Фонд "Убежище, миграция и интеграция“ за 10 млн. евро.

България обаче още не е получила първия транш от парите по тези програми за годината, защото не е одобрен национален орган, който да съблюдава за изпълнението им, съобщиха за БНР източници от Комисията. Това вероятно ще стане на по-късен етап.