Пловдив е на шесто място по средна работна заплата

Парите

10-08-2015, 17:08

Снимка:

©Varnautre.bg

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Най-високо е заплащането в енергетиката и далекосъобщенията

770 лева е средната месечна работна заплата в област Пловдив за месец юни, сочи статистиката в последния си анализ. Данните показват, че за второто тримесечие на годината тя е нараснала с малко над 3 на сто в сравение с първото. Най-високи заплати са получили наетите в енергийните предприятия - 1 619 лв., следват работещите в далекосъобщенията и в някои творчески професии със средна заплата от близо 1500 лв. И тези от "Добивна промишленост“ - 1 100лева.


Най-ниско платени са наетите лица в "Хотелиерство и ресторантьорство“ и "Административни и спомагателни дейности“ - с 520 лева на месец.
По размер на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2015 г. Пловдивска област заема шесто място сред 28-те области в страната. С най-висока средна месечна работна заплата е област София - 1 202 лв., а с най-ниска е област Видин - 600 лв.


За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 879 лв. - това е със 111 лв. или 14.5% по-висока от тази за област Пловдив. Изпреварват я София област, Варна, Враца, и Стара Загора.


Заетите в областта са 210 хиляди души, което е увеличение с около процент и половина в сравнение с първите месеци на годината. Разликата е от ръста на сезонната заетост в туризма и строителството. В същото време в тези сектори има спад на заетостта в сравнение с миналата година.


Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда.